eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Őskori tengeri szörny maradványaira bukkantak - videó

A félelmetes, 150 millió éves plioszaurusz koponya-fosszíliája azért olyan különleges, mert szinte teljes épségben maradt fenn.

Egy „óriási tengeri szörny” maradványait állította helyre Chris Moore fosszíliaszakértő, miután azt kollégájával, Steve Etchesszel közösen egy Dorsetben található sziklából eltávolították - adta hírül az Index. A tudósok szerint egy plioszaurusz koponyájáról lehet szó, ami egy olyan ősi hüllő volt, melynek harapóereje a Tyrannosaurus Rexét is felülmúlta volna egy küzdelemben.

A méretes plioszauruszt a dorseti Kimmeridge város egyik strandjáról hozták ki, amely a Jurassic Coast mentén fekszik. A térség híres a megkövesedett ősmaradványokról, és a partjait járva bárki számíthat rá, hogy valamilyen kövületbe, például ammoniteszekbe botlik.

Azonban egy 12 méteres tengeri ragadozó egy részének megtalálása igazi különlegességnek számít.

"A jura partvidék mentén már több száz éve gyűjtenek fosszíliákat. Ez egykor egy sekély, meleg tenger volt, nagyon gazdag élővilágban, a La Manche csatorna azonban folyamatosan erodálja. Mivel ráadásul még nagy viharok is érnek minket, ezek elmossák a puha agyagot, és folyamatosan új fosszíliákat tárnak fel"

- nyilatkozta Chris Moore az IFLScience-nek.

A portál azt írja, Moore a felfedezést követően felvette a kapcsolatot barátjával, David Attenborough-val, hogy megkérdezze, nem érdekelné-e a BBC-t a feltárás dokumentálása. A válasz természetesen hatalmas igen volt, a felfedezésről szóló filmet az új év első napján nézhetik meg az arra kíváncsiak.

A felfedezésről készült rövid, angol nyelvű összefoglalót itt tekintheti meg:

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×