eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Nyitókép: NASA/SpaceX

Amerikai-orosz együttműködésről tettek bejelentést

Oroszország és az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) megállapodott arról, hogy 2025-ig meghosszabbítják közös repüléseiket a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette be az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz.

Az ISS általános működésének megbízhatósága és annak szavatolása érdekében, hogy a Roszkoszmosz és a NASA legalább egy-egy képviselője jelen legyen az állomás saját szegmensében, 2023-ban megállapodás született az amerikai partnerekkel a közös repülések 2025-ig történő meghosszabbításáról - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint az Oroszország és a NASA közötti, az ISS-re irányuló repülésekről szóló megállapodáshoz két kiegészítést írtak alá e célból 2023 júliusában és decemberében.

Oroszország már 2022 júliusában bejelentette, hogy 2024 után ki akar vonulni az ISS-ről, ahol űrhajósai állandóan tartózkodnak, és amelynek működtetésében kulcsszerepet tölt be. A Roszkoszmosz egy új orosz űrállomás létrehozását tervezi.

Októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy

az orosz űrállomásnak az első szegmensét 2027-ben kell pályára állítani, egyben ígéretet tett arra, hogy a közelmúltbeli kudarcok ellenére folytatják az űr meghódítását.

Az orosz űrszektor, amely történelmileg az ország büszkesége, évek óta finanszírozási problémáktól, korrupciós botrányoktól és kudarcoktól szenved, mint például a Luna-25 holdszonda augusztusi elvesztése.

Az ISS-t, amely az Európát, Japánt, az Egyesült Államokat és Oroszországot tömörítő nemzetközi együttműködés példaképe, 1998-ban kezdték el összeállítani. A tervek szerint 2024-ben állt volna le, de a NASA becslése szerint 2030-ig működhet.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 12. 13:21
×
×
×
×