eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Robottal emeltek ki a tengerből kétezer éves kincseket - videó

Egy 350 méteres mélységben fekvő hajóroncsból ókori római, díszes üvegedényeket emeltek ki a tengerből a Capraia-sziget közelében.

Értékes, több mint kétezer éves kincseket hoztak fel a felszínre kutatók egy távirányítású, víz alatti robot segítségével a Capo Corso és Capraia szigete közötti tengerszakaszon – írja a 24.hu az Arkeo News nevű oldalon megjelent tudósítás alapján.

A megbízott olasz–francia misszió először fotogrammetriai felmérést végzett a roncson, hogy megvizsgálja az üledékképződés és az emberi tevékenység által okozott változásokat. A megismert adatok alapján a kutatók ezután vetettek be egy távvezérelt, Arthur nevű járművet (ROV).

Az Arthur egy új ROV-prototípus, melyet 2500 méteres mélységig lehet lejuttatni.

Képes még arra is, hogy nagy felbontású videókat készítsen, továbbá szellőztetni és vákuumozni tudja az üledéket, és egy speciálisan felszerelt karom segítségével kiemeli a leleteket.

A ROV segítségével már számos üvegtárgyat, köztük üvegpalackokat, csészéket és tálakat, valamint két bronzmedencét és több amforát is kiemeltek.

A kutatók ezúttal díszes üvegedényeket hoztak fel a felszínre egy 350 méteres mélységben fekvő római hajóroncsból.

A mostani misszió keretében üvegpalackokat, tányérokat, poharakat, tálakat, hatalmas üvegtömböket, valamint cserépedényeket és két bronz mosdótálat emeltek ki a tengerből.

A kincsek a Krisztus utáni első századból származhatnak, azaz mintegy kétezer évesek lehetnek.

Szakértők szerint a hajó egy közel-keleti kikötőből indulhatott el annak idején és a mai Franciaország déli partjai felé tarthatott, amikor elsüllyedt.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×