eur:
394.37
usd:
371.57
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: NASA

Ellepte a por az egyik űrszondát a Marson - végleg leáll az InSight

Bár a NASA nemrég még azt közölte hivatalosan, hogy az InSight szonda az eddigi legerősebb rezgést rögzített a Marson, most arról adott hírt az űrszervezet, hogy az elmúlt három évben annyira belepte a por a szerkezetet, hogy az már lassan képtelen feltölteni az akkumulátorait.

A NASA legoptimistább számítása szerint az űrszonda 2022 végén valószínűleg végleg leáll, de az sem kizárt, hogy ez a rossz időjárás miatt akár már júliusban megtörténik- írta meg a hvg.hu. A portál összefoglalója szerint az InSight még 2018 novemberében érkezett a Marsra, hogy vizsgálja annak felszínét. Az elmúlt három évben rengeteg adatot rögzített a szerkezet:

nemcsak a rengéseket sikerült detektálni, hanem azt is megtudhattuk, milyen a bolygó összetétele.

Az InSight egy robotvakondot is vitt a vörös bolygó felszínére, a talaj azonban sokkal keményebbnek bizonyult, mint azt várták, így a fúrás elakadt. A portál azt is megírta: a NASA szerint az jelenti a legnagyobb problémát, hogy

az InSight napelemeit teljesen belepte a por, ez pedig megakadályozza, hogy a gép fel tudja tölteni az akkumulátorait.

Megoldásként azt találták ki, hogy a talaj egy darabját ráejtik a szerkezetre, ami így lerázza a port a panelekről. Ezt eddig hatszor hajtották végre sikeresen, a jövőben azonban úgy tűnik, ez már nem lesz egy járható út.

A küldetés kezdete óta 1313 rengést észlelt a gép a Marson. Az érkezése után még 5000 Wh fogyasztott marsi naponként, mostanra azonban ez már 500-ra csökkent. A szakemberek szerint mindez olyan csökkenés, mintha egy elektromos sütőt a napi 1 óra 40 perc helyett csupán 10 percig üzemeltetnénk.

Az InSight küldetése azért is fontos, mert segít megérteni a bolygók geológiáját. A Földön a lemeztektonikai mozgások okozzák a rengéseket, a Marson azonban ilyen nincs.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×