INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

velencei-tó

szárazság

eső

siklós gabriella

vízügy

A Velencei-tó Gárdonynál 2022. július 28-án. A tartós hőség miatt a tó vízállása alig egy centiméterrel magasabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél.

Válságban a Velencei-tó - Most már hiába jön a "valamennyi eső"

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Folyamatosan apad a Velencei-tó; a tározókból elfogyott víz, a hőség és a szárazság pedig tovább tart, hosszabb ideig tartó, bőrig ázós esőre nincs kilátás, a tó így kritikus állapotba kerülhet. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője válaszolt az InfoRádió kérdéseire.

Közismert tény, hogy a vízhiány miatt mára aggasztóvá vált a helyzet a Velencei-tónál, száraz mederben kell gyalgolniuk a strandolni vágyóknak.

A vízügy folyamatosan méri a tó magasságát, ami persze csak egy hivatalos számadat.

"Az agárdi vízmércénél csütörtök délben 63 centimétert olvastak le a kollégák, ez

az 1949-es negatív rekord beállítása.

Ebben a csapadékhiányos időszakban ez az érték folyamatosan csökken, a rekord tehát bármelyik órában megszülethet" - szögezte le az InfoRádió érdeklődésére Siklós Gabriella.

Hogy a hétvégi, várhatóan csapadékosabb időjárás enyhíthet-e érdemben a tó gondjain, arra a válasza egyértelmű nem.

"Persze nehéz megítélni, hogy mit értünk érdemi enyhülés alatt, mert egyrészről minden milliméter csapadék fontos, és az is, hogy a vízgyűjtő mely területére esik. Ebből a szempontból még a Velencei-tónál is fontosabb régió lenne a Tisza vízgyűjtője" - mutatott rá az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella szerint erre még becsléseket sem lehet tenni arra vonatkozóan, hogy hány milliméter vagy centiméter csapadék kellene a helyzet érdembeli változásához.

"Annyira száraz a föld, hogy

ha napokig folyamatosan, nagyon, igazán megázósan esne az eső, akkor is először a föld szívná be, és csak utána kezdene a hatás érződni a folyókban, vízgyűjtő területeken"

- magyarázta Siklós Gabriella. "Elképesztő mennyiségű eső kéne most, hosszú-hosszú napokig kéne folyamatosan esnie" - tette hozzá.

A Velencei-tó ökológiai állapotára kitérve elmondta, víz nemcsak a tómederben, de a víztározókban sincs már, decemberben-januárban ugyanis azt is áteresztették, pár centit enyhítve a tó gondjain.

"A pátkai tározóban van még valamennyi víz, de az a kevés tényleg az ökoszisztéma túlélését szolgálja már. Ha azt beleeresztenénk a tóba, csak pár milliméteres emelkedést okoznánk. Magának a tónak az állapota vízminőségi szempontból megfelelő, folyamatosan mennek a levegőztető gépek, naponta hajnali 4 órakor kimennek a kollégák és elkezdenek dolgozni azokon a kritikus helyeken, ahol a halpusztulás történt. Most még jó a víz minősége, de nagyon meleg a víz, ráadásul a jövő hétre ismét csendes, napos, csapadékmentes időt jósolnak" - fejtette ki Siklós Gabriella.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

Siklós Gabriella a Velencei-tó állapotáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018