INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

vízügy

siklós gabriella

aszály

velencei-tó

Az önkormányzat szakemberei ellenőrzik az újonnan létrejött homokszigetet Cibakháza határában 2022. július 14-én. A településtől hat kilométerre egy homoksziget keletkezett az alacsony vízállás miatt.

Sok helyen megdőlt a negatív rekord, egy centire van ettől a Velencei-tó

Tovább folytatódik az aszály, a legfontosabb az ivóvíz biztosítása, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a mezőgazdasági felhasználók bevonásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, amely enyhítette volna a szárazságot és a napokban sem várható jelentős javulás – mondta Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy bár sokan tapasztalnak lokális csapadékot és zivatart, de ez vízügyi szempontból jelentős, pozitív változást a most következő napokban sem hoz.

Továbbra is az ivóvíz biztosítása a legfontosabb, de sorra készülnek el az ütemezett öntözési menetrendek is a felhasználók, vagyis a gazdák bevonásával – emelte ki.

Már 22 körzetben harmadfokú, vagyis a legmagasabb fokú a készültség,

és sokfelé megdőlt a valaha mért legalacsonyabb vízállás, így például a Zagyván, az Ipolyon, a Szamoson, a Sajón és a Hármas-Körösön. A Tiszán Szolnoknál július 25-én született új negatív rekord.

A szóvivő kiemelte, hogy a rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása élvez elsőbbséget mindenhol a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátásához a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, a vízügyes kollegák ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvíz kivételhez, és ennek a segítsége kell ahhoz, hogy a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított legyen, ha a Tisza szintje esetleg a kritikus szint alá csökkenne.

A Velencei-tó átlagvízállása 64 centiméter volt kedden.

A vízügy honlapján az volt látható, hogy a vízállás megnőtt, aztán visszaesett 2-3 centiméteres eltéréseket is lehetett tapasztalni. Ennek oka az erős szél volt - mondta a szóvivő.

Siklós Gabriella arról is tájkoztatott, hogy a tó vízminősége továbbra is jó, de a vízállás közelít a valaha mért legalacsonyabb értékhez, ez 63 centiméter. A tavon hajnali 4 és délelőtt 10 óra között kétéltűek dolgoznak, és biztosítják azt, hogy az oxigénellátás jobb legyen.

Nyitókép: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó hang

Sok helyen megdőlt a negatív rekord, egy centire van ettől a Velencei-tó
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018