eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Fenyegető a vízhiány, már a katasztrófavédelem segítségét kérték

Az aszályhelyzet kezelése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a műszaki beavatkozások mellett ütemezett öntözési menetrendet alakít ki, az illegális vízkivételek felszámolása érdekében pedig a katasztrófavédelem közreműködését kérte.

A csapadékmentes időjárás és a vízkészletek folyamatos csökkenése következtében a vízigények drasztikusan megnövekedtek, ráadásul az aszállyal leginkább érintett területeken - Tiszántúl, Duna-Tisza köze - tovább súlyosbítja a helyzetet a fokozódó a hőség és a számottevő eső hiánya.

A vízügy műszaki irányító törzse ezért "műszaki beavatkozásokat folytat", valamint a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (Tikevir) finomhangolását és a felhasználókkal egyeztetett, ütemezett öntözési menetrend kialakítását végzi.

Jelenleg a legfontosabb feladat Szolnok ivóvízének biztosítása a Tiszából oly módon, hogy közben a Tisza-tóból is biztosítani tudják a mezőgazdasági vízszolgáltatáshoz, valamint az ökológia és a turisztika fenntartásához szükséges vizet. Ennek érdekében szabályozzák a Tisza-tóból a Nagykunsági-, illetve a Tiszafüredi-főcsatornába leadott vízmennyiséget, miközben gondoskodnak arról is, hogy a Nagykunsági-főcsatornából a Hármas-Körös vízgyűjtőjébe megfelelő mennyiségű víz jusson.

Az öntözéssel kapcsolatban kiemelték, hogy az aszályhelyzet nagy fegyelmet kíván a felhasználók részéről, hiszen ha nem működnek együtt, egymástól veszik el a rendelkezésre álló vízkészletet. Ezért a vízügy a katasztrófavédelem közreműködését kérte az illegális vízkivételek felszámolása érdekében.

Az aszály súlyosbodása miatt a Duna, a Balaton és a Velencei-tó helyzetét is kiemelten kezeli a vízügy. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízét már több mint egy hete pótolják a Kvassay- és a Tassi-zsilip szivattyúi segítségével, de ha szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítanak.

A Balaton átlagvízállása péntek reggel 86 centiméter volt, ami mintegy 20 centiméterrel alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél, de nem rendkívüli: az elmúlt száz évben több tucat alkalommal előfordult ennél kisebb vízállás a tóban. A vízminőséget heti rendszerességgel ellenőrzik, a legfrissebb adatok nem mutattak semmilyen határérték-túllépést vagy problémát - írták a közleményben.

A Velencei-tavat az élővilág védelme érdekében szerda óta reggel 4 és 10 óra között folyamatosan levegőztetik. A tó vízállása péntek reggel 67 centiméter volt, ami mindössze 4 centivel magasabb a valaha mért legkisebb vízszinttől, és az előrejelzések szerint valószínűleg a hónap végén új negatív rekord születik. Bár ez a fürdőzés szempontjából kellemetlen, a Velencei-tó szempontjából természetes, ugyanis egy esetenként kiszáradó tóról van szó - jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy a tizenkét vízügyi igazgatóságból kilenc területén rendeltek el vízhiány elleni készültségi fokozatot. Négy vízhiánykezelő körzetben elsőfokú, kilenctben másodfokú, tizennyolcban harmadfokú - vagyis a legmagasabb - készültség van érvényben. A másod- és harmadfokú készültségű körzetekben folyamatosan zajlik a vízáramlást gátló akadályok megszüntetése, vízkormányzási feladatok ellátása az ütemezetten igényelt vízmennyiség kiszolgálásához, valamint mobilszivattyúk kiépítése és üzemeltetése a szükséges vízátvezetések biztosításához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×