eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Most teszik csak igazán horrorrá a természetet a kullancsok

Csúcson van a kullancsszezon, ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. Így kirándulás vagy kerti munka után érdemes mindig átvizsgálni magunkat.

Kutyán, macskán, túra vagy akár egy parkban tett séta után magukon is sokan találtak kullancsot az elmúlt napokban. Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint ezekben a hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, hiszen most a legaktívabbak. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt bizonyos területeken ráadásul kiugróan sok kullancs lehet.

Földvári Gábor elmondta: a vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el. A kemény fagyok sem tizedelik meg jelentősen az állományt. Ám az enyhe telek során lerövidül a kullancsok nyugalmi fázisa, hosszabb ideig aktívak, ez pedig végül azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. Tehát a tavasz kezdetének korábbra tolódása nagyban segíti az állat szaporodását és túlélését. A szakértő emlékeztetett, hogy március helyett gyakorta már februárban kihajtanak a tavaszi növények, megjelennek a rágcsálók, korábban kezdenek el mozogni és szaporodni az egyéb emlős és madár kullancsgazdák. Így aztán a kullancsok aktivitása is megnő, és egyre több lesz belőlük a következő generációban.

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Így kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat – mondja Földvári Gábor. Tanácsa szerint, ha érintkeztünk aljnövényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget.

A szakértők szerint az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon. Ilyen például a Hyalomma kullancs, aminek csípése a krími–kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Az Ökológiai Kutatóközpont arra kéri a lakosságot, hogy ha nagy méretű, csíkos lábú, gyors mozgású vérszívót találnak, a Kullancsfigyelő.hu honlapon leírtaknak megfelelően juttassák el nekik. A kutatók az ilyen észlelések alapján próbálják felmérni, hogy az új kullancsfaj mennyire terjedt el Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×