INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

vakcina

oltás

koronavírus

mta

Falus András biológus, genetikus beszél a Hit és ész című kerekasztal-beszélgetésen a budapesti MOM Kulturális Központban 2012. szeptember 12-én.

Szakmai vélemény: jöhet a negyedik oltás

Falus András immunológus az InfoRádióban tisztázta, melyik oltáshoz melyik a legjobb, és cáfolta, hogy a gyerekek érinthetetlenek.

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinák, úgy tűnik, hogy valamilyen mértékben minden variáns, így az omikron ellen is védelmet nyújtanak - mondta érdeklődésünkre Falus András immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

"Mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is" - figyelmeztetett Falus András.

De még előtte a harmadik vakcina is millióknak hátravan: amennyiben valaki vektorvakcinát kapott, "a szakma azt mondja, nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni".

"Mi azt javasoltuk, hogy

vektoros után mRNS, esetleg kínai.

A kínaival a probléma az, hogy idős embereknél nem igazolták, nem is próbálták ki a kínaiak ennek a hatékonyságát.

Ha viszont kínai volt az első kettő, vektoros vagy mRNS-vakcina is lehet a harmadik"

- részletezte az immunológus professzor.

Amennyiben valaki mRNS-vakcinát kapott, ugyanazt érdemes újra adni

- tisztázta.

"Sajnos már nem igaz az az elképzelés, amit a járvány elején tavaly gondoltunk, hogy a gyerekek, fiatalabbak védettebbek a vírus ellen, ezt megcáfolta az élet és a különböző variánsok, ezért kell oltani a gyerekeket" - folytatta, egyértelműen kijelentve, a szakma a gyerekek oltása mellett áll.

Ha összehasonlítjuk a vírus okozta károkat az oltások mellékhatásaival, szerinte felbecsülhetetlen a különbség.

"A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás."

Aki tehát nincs beoltva, megtagadja az oltást, az tulajdonképpen "jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát".

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Falus András az oltásokról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018