eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyagát tartalmazó dobozt mutatja a fővárosi kormányhivatal munkatársa az intézmény parkolójában, a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázison, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 23-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Hatékony a Moderna emlékeztető oltása az omikron ellen

A cég tovább dolgozik az omikronra fejlesztett oltásán, de nyilvánosságra hozta 50 és 100 mikrogrammos emlékeztető vakcinájának a friss variánssal szembeni hatékonyságát is.

A jelenleg engedélyezett 50 milligrammos emlékeztető adag körülbelül 37-szeresére, a 100 milligrammos adagja pedig nagyjából 83-szorosára növelte az antitestek szintjét a korábbihoz képest - közölte a cég hétfőn.

"Az omikron okozta koronavírusos esetek számnak drámai növekedése mindenkit aggaszt. Megnyugtatóak azonban ezek az adatok, amelyek azt mutatják, hogy a jelenleg engedélyezett Moderna emlékeztető oltás 37-szeresére képes növelni a semlegesítő antitestek szintjét az emlékeztető előtti szinthez képest.

A nagy mértékben fertőző változattal szembeni válaszlépés érdekében a Moderna továbbra is folytatja egy omikron-specifikus emlékeztetőjelölt klinikai tesztelését, melyre a jövőben szükség lehet.

Emellett folytatni fogjuk az emlékeztető stratégiáinkra vonatkozó adatok előállítását és megosztását a közegészségügyi hatóságokkal, hogy segítsük őket a legjobb vakcinázási stratégiákra vonatkozó, tényeken alapuló döntések meghozatalában" - fogalmazott a közleményben Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

A gyógyszercég közleménye szerint folyamatosan fejleszt vakcinajelölteket az aggodalomra okot adó variánsokra, ezért prototípus oltásának és annak kétféle dózisban alkalmazható emlékeztetője mellett két korábbi variánsra optimalizált, kétféle dózisú vakcinajöltjét is vizsgálja, csakúgy, mint a deltára és az omikronra specializált emlékeztetőket. Az emlékeztetőjelölteket kettes-hármas fázisú kísérletekben, 300-600 fő bevonásával tesztelik.

A ma nyilvánosságra hozott adatoknál az omikron elleni semlegesítő antitesteket semlegesítési titervizsgálatban tették próbára. A vizsgálatban minden csoportban

alacsony volt a neutralizáló antitestek szintje az emlékeztető előtt.

Az azt követő 29. napon az ötven milligrammos emlékeztető oltás booster 850-re növelte az omikron elleni semlegesítő átlagos titereket, ami körülbelül 37-szer magasabb, mint a megelőző szint. A 100 milligrammos dózisú emlékeztető 2228-ra növelte a semlegesítő antitestek szintjét, ami körülbelül 83-szor magasabb, mint az emlékeztető előtti szintek.

Az oltások biztonságosak és jól tolerálhatók voltak, a reakciók megfeleltek a korábban két adagban beadott oltásnál tapasztaltaknak. A nagyobb adag emlékeztetőnél jellemzően gyakrabban jelentek meg mellékhatások.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×