eur:
395.97
usd:
369.56
bux:
70647.04
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Pexels.com

Drámaian lerövidülhet a koronavírus tesztelése

Seattle környékén próbálják ki először azt az otthoni gyorstesztet, amelynek kifejlesztését Bill és Melinda Gates alapítványa támogatta eredetileg az influenza miatt.

Egy-két nap alatt eredményt hozhat az orvos felkeresése nélkül is az a szoftveres támogatású koronavírus-gyorsteszt, amelyet a Bill és Melinda Gates alapítvány támogatásával fejlesztettek ki - írta a Seattle Times híre alapján a 444.hu. Eredetileg az influenzajárványok felderítésére, megfékezésére tervezték a rendszert, amely egy, az eredményekről a beteget és az egészségügyi hatóságokat értesítő szoftverből és egy, az orrnyálkahártyából fizikai mintavételre szolgáló készletből áll.

Utóbbihoz akkor juthat hozzá a beteg, ha kitölti azt a két online kérdőívet, amelyikből az egyik a tüneteire kérdez rá, a másik pedig arra, hogy az utóbbi időszakban merre járt és kikkel érintkezett. A levett kenetet aztán a laborba visszaküldve egy-két napon belül eldönthető, hogy fertőzésgyanús-e az illető. Ha igen, két órán belül házhoz szállítják a tesztet, majd ha a vizsgálatok is igazolták a fertőzést, a kapcsolattartásról megadott adatok segítenek eldönteni a hatóságoknak, hogy egy fertőzött kiszűrése után még kiket teszteljenek le vagy zárjanak karanténba.

Az alapítvány végcélja, hogy napi több ezer tesztet végezzenek el. A folyamat összes elemét az a Gates-alapítvány finanszírozza, amely a teszt elkészítésére korábban 20 millió dollárt adott, most pedig további ötöt költ el Seattle térségében.

Egyelőre kérdéses a rendszer indulása, ugyanis még nincs kész a várható tömeges érdeklődést elbíró szoftveres háttér. Amint ezzel meglesznek, először csak Seattle környékén, vagyis a vírus amerikai megjelenésének epicentrumában fogják használni. Ha sikeresnek bizonyul, másutt is bevethetik.

A tesztszolgáltatás azért állhat üzembe ennyire hamar a járvány kitörése után, mert nem most, hanem két éve kezdték fejleszteni, akkor persze még nem az új típusú koronavírus, hanem az akkor ismert influenzafajták kiszűrésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×