eur:
387.09
usd:
356.14
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Méhnyakrák-kezelés: nem kell választani a kismama és a baba élete között

Magyar orvosok fejlesztették ki azt a műtéti módszert, ami lehetővé teszi a méhnyakrák kezelését akkor is, ha a beteg gyermeket vár - jelentette be az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főorvosa. Ungár László hozzátette: Magyarországon évente legalább 1100 új méhnyakrákos beteget diagnosztizálnak; az új eljárás alkalmazásával nem kell választani a várandós anya és a születendő gyermek élete között.

Évente 1100-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot Magyarországon, körülbelül ötszázan meg is halnak a betegségben - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főorvosa. Ungár László hozzátette: előfordul, hogy a kórt akkor fedezik fel, amikor terhessége miatt fordul nőgyógyászhoz a páciens.

Ha a terhesség korai szakaszában derül ki, hogy a beteg méhnyakrákos, sokszor választani kell: vagy a magzatot kell feláldozni annak érdekében, hogy az orvos a kórt kezelhesse, vagy az asszonynak kell lemondania a gyógyulás optimális lehetőségeiről - mondta a szakértő.

Az Országos Onkológiai Intézetben azonban már alkalmazzák azt a műtéti eljárást, amelynek során megőrzik a méhtestet és a petefészkeket, így a további terhességek lehetőségét.

A módszert sikeresen alkalmazták terhesség idején, úgy, hogy a magzat megmaradt a méhtestben, miközben a méhnyakat, az azt tartó szalagokat és a nyirokcsomókat eltávolították, vagyis a méhnyakrák nagy biztonsággal gyógyítható volt - magyarázta Ungár László.

E magyar orvosi újítással mind a várandós asszony, mind a magzat élete megmenthető - fűzte hozzá az Országos Onkológiai Intézet főorvosa.

Ungár László megjegyezte: a sugárkezelés nem alternatíva sem a terhesség, sem a terhesség lehetőségének megőrzésére. Az új módszerrel operált betegek nem kaptak kiegészítő kezelést, mégis, nagy biztonsággal meggyógyulnak.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×