eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

A nők esetében növeli a szívroham esélyét a szmog

Agyvérzést és szívrohamot okozhat a nőknél a szennyezett levegő - derült ki egy kutatásból. A városi nők a legveszélyeztetettebbek, a férfiak szervezetét ilyen szempontból kevésbé terheli meg a szmog.

A légszennyezés sokkal komolyabb halálozási tényező, mint azt korábban gondolták volna. Egy új kutatás szerint a szmog a nőket veszélyezteti leginkább.

Egy kilenc évig tartó, csaknem 66 ezer 50 és 79 év közötti nő egészségi állapotát vizsgáló kutatás bebizonyította, hogy a szennyezett városi levegő belélegzése emeli a szívroham és az agyvérzés esélyét.

Főleg az idősebb asszonyok vannak kitéve ezeknek a betegségeknek.

A kutatás kiindulási alapját az átlagosan szennyezett területeken élő nők egészségi adatai adták: itt a káros részecskék mennyisége 4-20 mikrogramm volt köbméterenként.

A vizsgálat feltárta, hogy az agyvérzés és a szívroham esélye 76 százalékkal nőtt minden plusz 10 mikrogrammnyi emelkedés után: a zsúfolt városokban lakó nőknél a kockázat csaknem duplájára (128 százalék) nőtt.

Azt egyelőre csak találgatják, vajon miért veszélyeztetettebbek a nők, mint a férfiak.

Az egyik vélemény szerint a nők szívének koszorúerei kisebbek, és hajlamosak arra, hogy hibásan működjenek. Ez és a szennyezett levegő együtt már okozhat végzetes rohamot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×