INFORÁDIÓ
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina, Pál

Ördögi kör, pusztító viharok és aszály

Infostart

Ebben az évszázadban 2-4,5 C fokkal emelkedik a globális hőmérséklet, de a 6 foknál magasabb felmelegedést sem lehet kizárni - áll a klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottság (IPCC) legújabb jelentésében.

Az IPCC tanulmánya megállapítja, hogy a felmelegedés növeli az óceánok párolgását, így a levegő vízgőz koncentrációja is emelkedik, ez pedig az üvegházhatást erősíti. Az üvegházhatás azonban ismét a felmelegedésre van hatással, így megállíthatatlan körforgást okozva.

A XXI. századi antropogén, azaz az emberi tevékenységből származó széndioxid-kibocsátás még több mint ezer évig erősíteni fogja a felmelegedést, mert hosszú időt vesz igénybe ezen gázok csökkentése - emelték ki a kutatók.

A felmelegedés csökkenti azt a lehetőséget, hogy a Föld elnyelje a széndioxidot, így ezen gáz jelenléte a légkörben 44 százalékkal emelkedik, ezért az átlagos hőmérséklet további 1,2 fokkal növekszik 2100-ig.

Pusztító viharok és aszály

A jelentés szerint a jövőben a trópusi viharok és a hurrikánok pusztítóbbakká válnak, míg az aszályos időjárás intenzívebb és gyakoribb lesz, valamint hosszabb ideig tart majd. Nyaranként eltűnik a jég az Északi-sarkról, illetve folytatódik a gleccserek, jégsapkák és hómezők olvadása. A tengerszint 2100-re 0,43 méterrel, 2300 0,8 méterrel emelkedhet a jelenlegiről - derül ki a jelentésből.

A kétezer klímakutató közreműködésével készült tanulmány immár a negyedik ebben a témában, és azt a célt szolgálja, hogy a kormányok útmutatásként alkalmazzák a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A teljes szöveget február másodikán hozzák nyilvánosságra.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018