eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így bújt ki a kis budapesti orrszarvú - videó

Korábban csak képek álltak rendelkezésre, most a videót is megtekintheti a Fővárosi Állatkertben született szélesszájú orrszarvú világra jöveteléről. Születése tudományos szenzáció, hiszen az édesanya, Lulu - a világon elsőként - mesterséges megtermékenyítéssel fogant utódot ellett.

A kis orrszarvú kedd este, 58 kilogrammal született. Az állat nőstény, nevet még nem kapott.

A borjú teljesen egészséges, de mesterségesen kell táplálni.

Születés nagy esemény az állatkertben, Magyarországon ugyanis még egyáltalán nem született egészséges orrszarvú. Ráadásul az állat mesterségesen fogant.

A videón hosszabb összeállítást láthatnak a kis orrszarvú születéséről és első perceiről. A filmet a Természetfilm.hu tudományos filmműhelynek köszönhetjük.

Az anya, Lulu, egyébként vadon befogott állat, valószínűleg 1980-ban született Natalban. 1983 októberében érkezett Budapestre Easy Boy nevű párjával, amely egy brit állatkertben látta meg a napvilágot. A két állat azóta közös kifutóban lakik, de mivel fiatalon kerültek össze, szexuálisan nem érdeklődnek egymás iránt.

A szélesszájú orrszarvúk állatkerti szaporítása azonban természetvédelmi szempontból igen fontos, a szakértők ezért dolgozták ki - nemzetközi együttműködésben - a mestereséges megtermékenyítés orrszarvúakra alkalmazható módszertanát.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben eddig egyébként öt orrszarvú élt, illetve él. Először 1893-ban érkezett egy szumátrai orrszarvú, majd a harmincas években egy Pityu nevű keskenyszájú orrszarvú képviselte a fajt a fővárosban.

A hetvenes években egy másik keskenyszájú orrszarvú (Teca) élt Budapesten, majd - miután ez az állat San Diegóba került - 1983-ban megérkezett a most is meglévő két szélesszájú orrszarvú.Amit az orrszarvúkról...

Az orrszarvúak masszív testfelépítésű állatok, rövid, erős lábakkal, nagy testtel és hatalmas fejjel. Az orron található szarvak (fajtól függően egy vagy kettő) szaruképződmények. Látásuk gyenge, szaglásuk viszont kiváló. A szélesszájú orrszarvú jellemzően társas lény.

A legnagyobb ma élő faj a szélesszájú orrszarvú, mely akár 3,5 tonnát is nyomhat, vállmagassága pedig csaknem eléri a két métert. Legelő állat, ajkai szélesek, ellaposodtak.

Ez a hatalmas állat 17-18 hónap után hozza világra egyetlen utódját. A borjú 2-3 évig anyjával marad, 4-5 évesen válik ivaréretté. Élettartama a 30 évet is meghaladhatja.

A széles- és keskenyszájú orrszarvúak egykor milliós létszámban népesítették be az afrikai síkságokat, de a vadászat annyira lecsökkentette a számukat, hogy mindkét faj a kipusztulás szélén áll.

Ázsiában az indiai, a jávai és a szumátrai orrszarvú él. Elterjedési területeik végzetesen beszűkültek, szinte csak a csoda mentheti meg őket a kipusztulástól.

Az orrszarvúak végzete - élőhelyük pusztulásán kívül -, hogy a Távol-Keleten, elsősorban a kínai gyógyászatban, tülkük porrá őrölve igen keresett árucikk, mert gyógyító - egyebek mellett potencianövelő - hatást tulajdonítanak neki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×