eur:
393.87
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Fejedelmi jutalmat kapott a középkori kard megtalálója

Csaknem 48 millió forinttal (125 ezer fonttal) lett gazdagabb egy angliai kincskereső, miután a British Múzeum megvásárolta tőle a közelmúltban talált, hetedik századi kard aranyból készült maradványait.

A férfi Anglia északkeleti részén fémkeresővel találta meg az aranyból készült, két gránátkővel díszített kardgombot és markolatot.

Szakértők szerint a lelet hihetetlenül értékes, a markolatot valószínűleg angolszász mesterek készítették, a díszítéshez használt drágaköveket pedig elképzelhető, hogy Ázsiából hozták.

A rendkívül kidolgozott munka jól mutatja készítőinek szakértelmét, és más megvilágításba helyezheti a kora-középkori Anglia nemzetközi szerepét is.

A jelek szerint évszázadokkal ezelőtt valószínűleg magas rangú méltóság birtokolta a kardot. A penge nem maradt meg, a vasnak csak a lenyomatát találták meg.

Osztoznak a pénzen

A névtelenségét megőrző megtaláló először egy helyi múzeumi szakemberhez vitte el a leletet, a British Múzeum a nemzeti örökség alapjának és a múzeumot támogató alapítványoknak köszönhetően tudta megvásárolni a páratlan kincset. Az összeget egy független értékbecslő állapította meg.

A szerencsés kincskereső közölte: a pénzt megosztja annak a földnek a tulajdonosával, ahol a kardot megtalálta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×