INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

Lehet, hogy 50 év után újabb vízi emlős halt ki

Infostart

Elképzelhető, hogy kihalt a kínai delfin, amelynek otthona a nevét adó ázsiai ország leghosszabb folyója, a Jangce. Az emlős esetleges kipusztulását a Kínában zajló hatalmas fejlődés, a halászat és a megnőtt hajóforgalom okozta.

Óriási veszélyt jelentenek ugyanis az illegális halászok, akik gyakran robbanószer használatával jutnak zsákmányukhoz. Az állatok gyakran ütköztek hajókkal is, mivel szonáris rendszerük, amellyel tájékozódnak, könnyen megzavarható.

Az emlős felkutatására indult expedíció anélkül fejezte be küldetését, hogy akár egyetlen példányát is látták volna ennek a hosszú csőrű, csaknem vak állatnak. A kutatók 1.700 kilométert tettek meg a Jangcén.

El kell fogadnunk a tényt, hogy a kínai delfin kihalt. Ez egy tragédia, amely nemcsak Kína, hanem az egész világ számára veszteség - mondta August Pfluger, a kutatócsoport egyik vezetője.

A tudósok azt mondják, hogy a mostani lesújtó eredmény ellenére a kutatás folytatódik.

A nagyjából két és fél méteresre megnövő kínai delfin rokona azoknak az édesvízi emlősöknek, amelyek a Mekongban, az Indusban, a Gangeszben és az Amazonasban élnek.

A Jangcében a kínai delfin csúcsragadozó, nincsenek természetes ellenségei, kívéve az embert.

Valaha a kínaiak istenként tisztelték az állatot. A legenda szerint a delfin egy újjászületett hercegnő, akit korábban az apja fojtott vízbe, mert szégyent hozott a családjára azzal, hogy visszautasította a házasságot egy férfival, akit nem szeretett.

Az állatot 1986-ban vették fel a veszélyeztetett fajok listájára, akkor a populáció 400 egyedből állt. 1997-ben már csak 13 észlelésről számoltak be, utoljára pedig 2004-ben láttak kínai delfint. A kínai kormány mesterséges szaporítási programot indított, de ehhez élő egyedekre volna szükség.

Ha a kínai delfin valóban kihalt, akkor ő lesz az első vízi emlős, amely eltűnik, azóta, hogy a vadászok kiirtották a karibi barátfókát az 1950-es években.

Az expedíció csak a Jangce fő szakaszát érintette, és naponta csak nyolc órán át kutattuk a delfineket, ami azt jelenti, hogy néhányat elhibázhattunk - mondta Wang Ding a kínai tudományos akadémia kutatója, aki közölte: a delfinek keresése folytatódik.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018