eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Több állat homoszexuális, mint gondolná

A másik hím uszonyán lovagló kardszárnyú delfinektől a nemi szervüket egymáshoz dörzsölő nőstény törpecsimpánzokig az állatvilág mindenféle életstílust tolerál. Az oslói egyetem Természettudományi Múzeuma a közelmúltban nyitotta meg kiállítását "Természetellenes?" címmel, ahol 51 olyan állatfajt mutatnak be, amelyeknél előfordul a homoszexualitás. Ez a világ első ilyen témájú tárlata.

"A homoszexualitást több mint 1500 fajban figyelték meg, és közülük 500-nál részletesen leírták a jelenséget" - nyilatkozta a LiveScience internetes portálnak Petter Bockman, a kiállítás szervezője.

A homoszexualitás fogalmát azonban ritkán vitatják meg a tudományos közösségben, és gyakran elutasítják mint természetellenes dolgot, mivel haszontalannak tűnik a fajfenntartás mindenek előtti célját tekintve.

Azonban nem mindig a fajfenntartás a végső cél, mivel sok állat, köztük az ember is, többször bocsátkozik szexuális tevékenységbe, mint ahányszor a szaporodás szempontjából szükséges lenne.

Ilyenkor óhatatlanul adódik a feltételezés, hogy csupán az élvezetért kerül sor a nemi érintkezésre.

Egyesek viszont azzal érvelnek, hogy a homoszexuális kapcsolatoknak jelentősebb természeti okuk van a puszta örömszerzésnél: nevezetesen evolúciós haszonnal járnak.

Az azonos ivarú állatok közti közösülés szövetség kötésre és védelemre is felhasználható. Olyan helyzetekben, amikor egy faj biszexuális, a homoszexuális kapcsolatok lehetővé teszik az állatnak, hogy csatlakozzék egy csoporthoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×