eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A dohányos nők gyakrabban szülnek ikreket

Az erős dohányzás jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy az embrió beágyazódjon a női anyaméhbe - hangsúlyozzák a kutatók, akik azonban egy másik érdekes adatot is rögzítettek.

Portugál és spanyol kutatók azt vizsgálták, hogy milyen esélyük van a sikeres terhességre azoknak a mesterséges megtermékenyítésen átesett nőknek, akik a petesejtet egy donortól kapták.

Megállapították, hogy a kevés cigarettát szívók 52,2 százalékánál tapadt meg a megtermékenyített petesejt, míg az erős dohányosoknál az arány csak 34,1 százalék volt. Erős dohányosnak az számított, aki naponta több mint 10 szál cigarettát szívott el.

A tudósok szerint a dohánytermékek érzéketlenebbé teszik a méhet.

A kutatók ugyanakkor egy másik érdekes adatra is rábukkantak. Noha az erős dohányosok nehezebben estek teherbe, azoknál, akiknél ez mégis sikerült, az ikerterhesség gyakoribb volt. Hatvan százalékul két gyermeket várt, szemben a gyenge dohányosokkal, akinél ez az arány 37 százalékot tett ki.

Sérgio Soares, a kutatás vezetője azt mondta: elképzelhető, hogy a dohányzás egyeseknél csökkenti a megtermékenyített petesejt megtapadásának esélyét a méhnyálkahártyában, de az is lehet, hogy az embrióból vált ki negatív reakciót. Másoknál azonban éppen ellenkező hatást ér el.

Az orvosok mindenesetre elmondják az erős dohányosoknak, hogy ha meg is tapad méhükben a petesejt, akkor is kevesebb esélyük van egy sikeres terhességre, mint másoknak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×