INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nagyobb eséllyel lesz meleg az a fiú, akinek sok bátyja van

Infostart / InfoRádió
Kanadai tudósok szerint minél több bátyja van - ugyanattól az anyától - egy férfinak, annál nagyobb az esélye arra, hogy meleg legyen. Az új kanadai kutatás az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy biológiai oka van a homoszexualitásnak. A kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a méhen belüli feltételek határozzák meg a szexualitást.

Azt az elméletet, miszerint a nagy számú idős fiútestvér hatással van a fiatalabbak szexualitására, először egy 1997-es torontói kutatás vetette fel.

A Ray Blanchard vezette kutatás eredménye azt mutatta, hogy minden idősebb fiútestvér harmadával növelte a homoszexualitás - egyébként meglehetősen kicsi - esélyét a férfiaknál.

Ezt az összefüggést azóta 14 tanulmány erősítette meg. Amire azonban egyik sem adott választ, az az, hogy biológiai okokra, vagy a neveltetésre vezethető-e vissza a jelenség.

A mostani kutatás azonban úgy tűnik, hogy az előbbit támasztja alá.

Anthony Bogaert, a Brock Egyetem professzorának kutatócsoportja olyan családokat hasonlított össze, ahol minden fiúnak ugyanaz volt az édesanyja, olyan családokkal, ahol a fiúk anyja más volt, de együtt nevelkedtek.

Nem a neveltetés számít

Ha a neveltetés számított volna, akkor a mostohabátyákkal rendelkező férfiaknál is megfigyelhető lett volna a jelenség. Ám az idősebb testvérek száma csak azoknál a férfiaknál növelte a homoszexualitás esélyét, ahol azonos anya szülte mindannyiukat.
Azt, hogy pontosan mi is történik a méhben, egyelőre a tudósok sem tudják.

A legnépszerűbb feltételezés szerint azonban a homoszexualitás kialakulása a nő szervezetének immunreakciójával függhet össze.

Mivel a férfiak rendelkeznek egy Y-kromoszómával is, a nők szervezete nagyobb valószínűséggel ismeri fel idegen testként a fiú magzatot, és feltehetően az immunreakció is nagyobb. Ráadásul egyes kutatások szerint ez a reakció minden egyes fiú magzat után erősebbé válhat.

A címlapról ajánljuk