eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A későbbi 4. helyen végzett Liu Shaoang (j) és a 6. helyezett Lui Shaolin Sándor (j2) a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Mindkét Liu fivér pontszerző, a németek vezetik az éremtáblázatot – olimpiai összefoglaló

Szinte minden magyar a várakozásoknak megfelelően, vagy annál jobban szerepelt a téli olimpia szerdai versenynapján. Liu Shaoang negyedik, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában. Krueger John-Henry tizenegyedik lett. Kozuback Kamilla tizenkilencedik lett félcsőben. Tóth Zita mindkétszer végig ment a pályán a női műlesiklásban. Jászapáti Petra továbbjutott az elődöntőbe a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres távján. Kónya Zsófia bukott és kiesett.

A németek átvették a vezetést az éremtáblázaton, miután a szerdai kettővel már öt aranyuk van. Az érmek számát tekintve az orosz csapat megelőzi őket (11), a németeknek ugyanis a norvégokhoz és az osztrákokhoz hasonlóan tízet gyűjtöttek. Ugyanakkor a felröppent híresztelések szerint a műkorcsolyázók csapatversenyében, amelyek az oroszok nyertek meg, az egyik csapat valamelyik tagja elképzelhető, hogy vétett a doppingszabályok ellen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Korcsolya Szövetség, az Orosz Olimpiai Bizottság és a játékok doppingellenőrzési programjáért felelős ügynökség egyelőre nem kommentálta a médiainformációkat, de az orosz RBC című újság szerdán este már nevet is közölt. A lap magát megnevezni nem kívánó forrásától úgy tudja, hogy Kamila Valijeva szervezetében bukkantak trimetazidinre, amelyet torokgyulladás kezelésére szoktak alkalmazni.

Abban az ügyben hivatalos döntés még nincsen, ellenben így is megvan a játékok első doppingügye, egy iráni sífutónő, Hoszein Szaveh-Semsaki adott pozitív mintát.

A versenynap egyik német aranyérmét a férfi szánkósok párosversenyében a két Tobias, Wendl és druszája Arlt szerezte. Sorozatban harmadszor végeztek az élen ebben a számban, mindketten ötödik olimpiai aranyukat nyerték.

Szívszorító csatát hozott az északi összetett első száma: a német Vinzenz Geiger a síugrás után majdnem másfél perces hátrányt ledolgozva diadalmaskodott úgy, hogy honfitársa, Johannes Rydzek az élen haladva teljesen elkészült az erejével az utolsó 300 méteren, így a dobogóról is lecsúszott. Geiger a tizenegyedik helyről futott fel a dobogó tetejére. Ebben a számban 2002 óta csak egyszer nem német győzelem született.

A nap egyetlen ázsiai győztese a dél-koreai Hvang Te Hon lett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában. A legutóbbi öt olimpiából négyszer dél-koreai győztest avattak ebben a számban, érdekes, hogy mindig mást, nincsen duplázó.

A hódeszkások krossz versenyét az amerikai Lindsey Jacobellis nyerte. A mostani az ötödik olimpiája, az elsőn, 2006-ban az utolsó gyakorlata előtt vezetett, de feleslegesen kockáztatott és rajtavesztett. Pekingben az Egyesült Államok küldöttségének első aranyérmét nyerte. Talán nem túl udvarias megjegyezni, de a statisztikák mutatják, 36 évesen ő minden idők legidősebb amerikai érmese a nők között a téli olimpiákon.

Sokan gondolták, hogy nem ő, hanem Mikaela Shiffrin nyeri majd a US Team első aranyát. Ám a világklasszis alpesisíző, akárcsak hétfőn, most is kiesett, helyezetlenül zárt. A szlovák, egyébként liptószentmiklósi születésű Petra Vlhová még nagyobb esélyes volt, mint Shiffrin az idei világkupa-szereplések alapján, de az első futamot elrontotta. Ám elképesztőben szlalomozott a másodikban a kapuk között, s végül olimpiai bajnok lett.

A síakrobaták Pekingben debütáló számát, a big airt a norvég Birk Ruud nyerte meg.

Megkezdődött a férfi jégkorongtorna, az oroszok szűken bár, de nyertek a svájciak ellen (1-0), ellenben a csehek óriási meglepetésre 2-1-re kikaptak a dánoktól. Az északi ország csapata korábban még soha nem nyert meccset olimpián.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×