eur:
396.13
usd:
369.64
bux:
71825.95
2024. július 2. kedd Ottó
Az angol  Jude Bellingham ünnepel, miután megszerezte csapata első gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának első fordulójában játszott Szerbia-Anglia mérkőzésen Gelsenkirchenben 2024. június 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christopher Neundorf

Az angolok már szombaton ünnepelték Jude Bellinghamet

Figyelmeztető az angol futball és az angol válogatott számára az olaszok szombati (le)szereplése. Gareth Southgate csapata csak picivel produkált jobb mérleget a csoportkörben, mint 2021-es döntőbeli ellenfele, a Squadra Azzurra, s az elmúlt napokban ment a fogadkozás, hogy az egyenes kieséses szakasz előtt ment a fogadkozás: mostantól minden jobb lesz, feljavul a válogatott. Az olaszok példája mutatja, nem olyan egyszerű az…

Az angol válogatott vasárnap délután hat órától a szlovákokkal mérkőzik, Gelsenkirchenben. Általános vélemény szerint könnyebb riválissal, mint amilyen az olaszoknak jutott – az a svájci válogatott, amelyik majd e találkozó győztesére vár a negyeddöntőben, jövő szombaton, Düsseldorfban.

A háromoroszlános válogatott szombaton ünnepelt, de nem előre ivott a (szlovák) medve bőrére, Jude Bellinghamet köszöntötte fel a 21. születésnapján. A Real Madrid Aranylabda-esélyes ifjú játékosa a torna alatt eddig nem kapott sok jó szót, de kétségtelen, hogy éppen az ő formajavulása lendíthetne nagyot a csapaton.

Az angolok mindössze két szerzett góllal jutottak tovább a csoportból, ilyenre korábban volt már példa, de azért ne ünnepeljük őket. Az 1990-es világbajnokságon egy nagyon kiegyensúlyozott csoportból, egy győzelemmel és két döntetlennel léptek tovább az ír, az akkor Eb-címvédő holland és az erős egyiptomi válogatott előtt, s végül csak tizenegyespárbajban estek ki a németek elleni elődöntőben. Most a Nationalelffel legfeljebb a döntőben találkozhatnak, de addig még elég hosszú az út.

Gareth Southgate elég sok mindent megpróbált a csoportmeccsek alatt, de ez leginkább a mérkőzések közbeni változtatásokra, cserékre vonatkozik, tekintve, hogy egyetlen kivétellel (a szlovénok ellen Trent Alexander-Arnold helyett Conor Gallagher kezdett) mind a három meccsre ugyanaz a tizenegy vonult ki: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Alexander-Arnold, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane.

Ellenben a szerbek ellen Gallagher, Bowen és Mainoo, a dánokkal szemben Bowen, Watkins és Eze, a szlovénok elleni találkozón Alexander-Arnold, Mainoo, Gordon és Palmer állt be. E hét játékosból Kobbie Mainoo és a mindössze húsz percet játszó Cole Palmer kapta a legjobb véleményeket, talán az ő szerepeltetésük a legvalószínűbb vasárnap.

A Kicker című német sportmagazin osztályzataiból kiindulva, az első három mérkőzésen a csapat gyenge teljesítményt nyújtott, az átlagosztályzata csupán a tizennyolcadik a csapatok között. (Alkalmasint a szlovákokkal szemben kisebb volt az elvárás, ők a tizenkettedikek voltak a csoportszakasz után.) Az angol futballisták közül Jordan Pickford volt eddig a legjobb a Kicker szerint, s a legjobb négy között még két további védő, a jobb- és a balhátvéd, Kyle Walker és Kieran Trippier van. (Azért időnként a Kickernél is névre osztályoznak, másképpen hogyan lehetne Jude Bellingham a harmadik helyen a csapaton belül…) Az UEFA Marc Guéhi teljesítményét emelte ki, aki (Willi Orbánnal holtversenyben) az egész mezőnyben a legtöbb labdát szerezte a csoportmérkőzések alatt.

A szlovákoknál eddig két kiemelke3dő teljesítmény akadt: Lukáš Haraslíné és Stanislav Lobotkáé. Északi szomszédunk válogatottja hősies küzdelemben verte meg a belgákat, majd kikapott az ukránoktól, aztán egy mindkét-csapatnak-jó szalonremivel továbbjutott a románokkal kéz a kézben.

A korábban a Liverpoollal sikereket elérő, egykori 104-szeres válogatott Martin Škrtel azt mondta a Sky Sportsnak nyilatkozva, hogy ha rosszul játszanak az angolok, a szlovákok meglephetik őket. Mint ahogy a szlovákok arra is számítanak, hogy ahogyan a belgákat, úgy az angolokat is meglepi majd az olasz szövetségi kapitány Francesco Calzona. A keretükből egyébként az eddig kitűnő teljesítményt nyújtó kapus, Martín Dúbravka (Newcastle United) a Premier League-ben szerepel.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×