eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Doppingoló ellenfelektől tartanak az úszók

Kína 31 fős úszócsapatot, benne hat olimpiai aranyérmest nevezett a párizsi játékokra, miközben a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot folytat egy korábbi kínai sportági doppingügyben.

A francia fővárosban rajthoz álló medencés válogatott kijelölése az után történt meg, hogy a szervezetet ért bírálatok nyomán a WADA áprilisban bejelentette: vizsgálóbizottságot küld Kínába, hogy értékelje az ország doppingellenes programját. E lépésre azt követően került sor, hogy sajtóértesülések szerint a 2021-es tokiói olimpia előtt 23 kínai úszó doppingtesztje pozitív lett. A pekingi illetékesek azonban felmentették az úszókat arra hivatkozva, hogy véletlenül, szennyezett étellel kerültek a tiltott anyagok a sportolók szervezetébe, a WADA pedig elfogadta a magyarázatot, s több érintett úszó is indulhatott a japán fővárosban rendezett játékokon.

Az eset kezelése a nemzetközi sajtóban és nem egy jeles versenyző részéről is heves bírálatot váltott ki. Utóbbiak között van az egyik legeredményesebb és Párizsban is rajthoz álló amerikai úszó, a hétszeres olimpiai aranyérmes Katie Ledecky is, aki egy májusi tévéinterjúban azt mondta:

a doppingellenes rendszerbe vetett hit "minden idők mélypontjára" süllyedt.

"Nehéz úgy menni Párizsba, ha tudjuk, hogy versenyezni fogunk néhány ilyen sportolóval" - jelentette ki Ledecky.

A WADA határozottan védelmébe vette saját eljárását, a kínai úszók doppingesetét illető álláspontját, mielőtt bejelentette volna, hogy felülvizsgálati eljárást indít a nagy port kavart ügyben.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×