eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Marco Rossi, a győztes magyar válogatott szövetségi kapitánya a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. A nemzeti együttes 3-1-re nyert, így csoportelsőként jutott ki a jövő évi németországi Eb-re.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Kiket választ majd Marco Rossi az Eb-keretbe?

A magyar labdarúgó válogatott veretlenül zárta a 2023-as esztendőt, s készülhet a jövő évi Európa-bajnokságra. A németországi tornán Svájc, Németország és Skócia ellen játszik majd. Kik lehetnek a keret tagjai?

Marco Rossi huszonnyolc játékost szerepeltetett (Dibusz Dénes kapus, valamint Balogh Botond, Bolla Bendegúz, Botka Endre, Fiola Attila, Kerkez Milos, Lang Ádám, Nagy Zsolt, Loic Nego, Szalai Attila, Willi Orbán, Baráth Péter, Ferenczi János, Kalmár Zsolt, Kata Mihály, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Callum Styles, Szuhodovszki Soma, Vécsei Bálint, Ádám Martin, Csoboth Kevin, Gazdag Dániel, Horváth Krisztofer, Németh András, Sallai Roland, Szoboszlai Dominik és Varga Barnabás), vegyük hozzájuk a két őszi kapustartalékot, Gulácsi Pétert és Szappanos Pétert. Ebből a névsorból érdemes kiindulni.

A korábbi gyakorlat alapján az vélelmezhető – noha hivatalos bejelentés, lekötött ellenfél még nincsen –, hogy a válogatott mindenképpen játszik majd két mérkőzést márciusban, illetve két felkészülési találkozót az Eb előtt, június első felében. 2021-gyel ellentétben a következő félévben, az Eb előtt nem játszik majd tétmérkőzéseket a csapat, a Nemzetek Ligája-sorozat majd csak szeptemberben kezdődik. (Igaz, a sorsolását február 8-án megtartják.)

Az UEFA döntése alapján ismét csak 23 játékos nevezhető a keretekbe, ellentétben a 2020-ról 2021-re halasztott torna névsoraival. Ez a gyakorlatban úgy is felírható, hogy három kapust és húsz mezőnyjátékost nevez majd a kapitány, azaz az idény szerepet kapottak közül akkor is heten kimaradnának, ha a kapitány nem hív meg – a fenti névsorhoz képest – új játékost.

Ugyanakkor, feltételezve, hogy mindenki egészséges és hadra fogható, szinte biztosan bővül a névsor Schäfer Andrással, s ha tényleg a magyar válogatott mellett dönt, s megfelel a márciusi mérkőzéseken, Dárdai Mártonnal. A Hertha BSC hátvédje ballábas, belső védőt és védekező középpályást is tud játszani, otthon érzi magát azon az egyetlen poszton, amelyen nincs igazi alternatívája az első számú jelöltnek, az alapembernek, vagyis Szalai Attilának. Ez fontos, függetlenül attól, hogy éppen Szalai Attila az egyedüli mezőnyjátékos, aki 2023-ban minden játékpercet a pályán töltött a magyar válogatottban.

A 2021-ben rendezett Európa-bajnokságon a három kapus mellett öt védő, öt szélső középpályás, hét belső középpályás és hat csatár került a keretbe, de érdemes megjegyezni, néhány játékos több poszton is bevethető, ezért nehéz kicsit ilyen szempontból vizsgálni a névsort. De számoljunk úgy, hogy a kapitány öt-hat védővel, négy-öt szélső középpályással (szárnyvédővel), öt-hat belső középpályással és öt csatárral indul majd Németországba.

Az öt-hat védőt – a háromvédős rendszert figyelembe véve – az első sort jelentő Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila trió, valamint Botka Endre és, ha valóban magyar válogatott játékos lesz, Dárdai Márton alkotja, esetleg esélyes lehet még a montenegróiak elleni budapesti mérkőzésen bíztató teljesítményt nyújtó Balogh Botond is. (Mocsi Attila és Szalai Gábor kapott még meghívást néhányszor a keretbe.)

Botka Endre – komolyan vagy félig viccesen – jelezte ősszel, hogy több játéklehetőségre vágyik, 436 percet játszott csak az OTP Bank Liga mostani idényében eddig, de ettől még jó eséllyel kerettag lesz.

A szélső középpályások, szárnyvédők közül Bolla Bendegúz, Loic Nego, Fiola Attila, Kerkez Milos és Nagy Zsolt is ott lesz az Eb-keretben, ha sérülés nem gátolja ebben. Mindkét oldalra van két jelölt, plusz a lassan veteránnak számító Fiola Attila, aki mindkét oldalon játszott már Eb-mérkőzést.

A belső középpályás posztokon Nagy Ádám és Callum Styles alapemberek, előbbi tíz, utóbbi, év eleji sérülése miatt, „csak” nyolc mérkőzésen játszott idén a válogatottban. Kalmár Zsolt jó formában játszott, s függetlenül a szerbek elleni budapesti mérkőzés után elkövetett meggondolatlanságától, biztos kerettag lenne. Mostani súlyos sérülése azonban visszavetheti, klubja szerint finnországi műtétje után többhónapos kihagyás vár rá – de ha minden rendben megy, az Eb-re felépülhet. Kérdéses, persze, milyen formába tud lendülni a sokadik újrakezdés után. Ő a keret egyik legbalszerencsésebb játékosa.

Gazdag Dániel ugyancsak lemaradt a legutóbbi Eb-ről, nyilván nagyon szeretne most kerettag lenni. Ősszel nem játszott jól azon ritka alkalmakkor, amikor játéklehetőséget kapott Marco Rossitól, de az Eb előtt huzamosabb ideig itthon lehet majd, nem lesznek akklimatizációs gondjai. Három játékost érdemes még megemlíteni: Kata Mihály biztos kerettag lett ősszel, játszott is három mérkőzésen. Kleinheisler László sérülése miatt hiányzott az utóbbi félévben, ha egészséges lesz és játszik majd a klubjában, helye lehet a keretben. Szuhodovszki Soma, néhány pillanat erejéig, debütált Montenegró ellen, klubot váltott a napokban új helyen, a DVSC-ben játszik majd tavasszal.

A csatárok közül Sallai Roland, Varga Barnabás, Szoboszlai Dominik és Ádám Martin neve beírható lenne akár már most a keretbe. Három további jelölt jöhet szóba: Csoboth Kevin, Horváth Krisztofer és Németh András, akinek azt tanácsolta a kapitány, hogy váltson klubot, hogy játékban legyen tavasszal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×