eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Stefano Domenicali, a Scuderia Ferrari csapatfőnöke és a brazil Felipe Massa, a csapat versenyzője megérkezik a 26. Forma-1-es Magyar Nagydíj 3. szabadezésére, a mogyoródi Hungaroringen.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Felipe Massa 15 év után újra csatába indul a 2008-as F1-vb-elsőségért

Felipe Massa korábbi Forma-1-es autóversenyző hivatalos levélben értesítette a száguldó cirkusz és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezetőségét, hogy jogi eljárást indít a véleménye szerint manipulált 2008-as Szingapúri Nagydíj miatt, valamint elveszített világbajnoki címe ügyében.

A 11 Forma-1-es futamot megnyerő korábbi pilóta a vb-sorozat egykori irányítója, Bernie Ecclestone egyik korábbi nyilatkozatára hivatkozik, amelyben úgy fogalmazott: az FIA-nak törölnie kellett volna a Szingapúri Nagydíjat, melyet Ecclestone szerint Fernando Alonso vitatott körülmények között nyert meg – írja a Reuters.

Felipe Massa azt állítja, hogy egy összeesküvés áldozata lett és ezért nem nyerhette meg a világbajnoki címet a 2008-as szezonban. A brazil közölte, nem hagyja annyiban a dolgot, kártérítést követel és jogi eljárást indított a Forma-1 akkori vezetői, valamint a sorozatot lebonyolító FIA ellen. 2008-ban egyébként végül Lewis Hamilton nyerte meg karrierje legelső vb-címét.

„A szabályzat szerint ilyen körülmények között törölni kellett volna a szingapúri futamot”

– fogalmazott korábban Bernie Ecclestone.

Massa brit, amerikai, brazil, francia és svájci ügyvédei egy nyolcoldalas keresetlevelet nyújtottak be Stefano Domenicalinak, az F1 elnök-vezérigazgatójának, valamint Mohammed ben-Szulajemnek, a párizsi székhelyű FIA elnökének.

Fernando Alonso 2008-ban úgy lett első a Szingapúri Nagydíjon, hogy akkori csapattársa, Nelson Piquet Jr. a falnak csapódott másfél körrel a spanyol világbajnok első boxkiállása után. Ekkor beküldték a safety cart, amivel Alonso helyzeti előnybe került a pole pozícióból induló és a versenyt addig vezető Massával és a mögötte haladó Hamiltonnal szemben. Végül a spanyol pilóta megőrizte előnyét, őt intették le elsőnek. Nico Rosberg lett a második, Lewis Hamilton a harmadik, míg Massa csak a 13. helyen jött be végül.

Az igazi botrány bő egy évvel később alakult ki, amikor

Nelson Piquet Jr. elismerte, a Renault csapatfőnökei arra utasították, hogy szándékosan okozzon balesetet.

Emiatt később a Renault istállót el is tiltották. Massa és jogi képviselői szerint szándékosan figyelmen kívül hagyták Piquet szabálytalanságát és egyszerűen eltussolták volna a történteket.

Ha 14 napon belül nem érkezik érdemi válasz az illetékesektől, akkor az ügyvédek bíróságra viszik Massa ügyét.

A 2008-as Forma-1-es idény végelszámolásánál egyetlen ponttal előzte meg Lewis Hamilton a másodikként záró Felipe Massát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×