eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook/ Szilágyi Áron

Szilágyi Áron: pályafutásom legsikeresebb évét zártam

Trófeákról és érmekről, többnyire aranyakról szólt a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Szilágyi Áron éve. A sportolónak 2022-ben gyengébben sikerült az egyéni Eb-szereplése, de a csapatban arannyal feledtette, majd egyéni világbajnok lett.

"Életem legsikeresebb naptári évét zártam. Három idényközi versenyt, egy világbajnokságot egyéniben sikerült megnyernem. Emellett a csapatsikerek sem kerültek el: egy Európa-bajnoki címet tudhatunk idén magunkénak, és egy világbajnoki ezüstöt. Ezt így felsorolva mosolyt is csaltam a saját arcomra" – árulta el az InfoRádiónak Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó.

A sportoló szerint ezek az eredmények motivációt is adtak neki a következő évre. A világbajnoki siker mellett kiemelkedik a budapesti világkupa, melyet egyéniben és csapatban is megnyert.

"A világbajnokság volt az év főversenye, arra készültem, azt szerettem volna megnyerni pályafutásom során először, és az adta a legnagyobb boldogságot" – jelentette ki.

Emellett "üde színfoltjai" voltak a sportoló évének a budapesti világkupa egyéni és csapat győzelmei, de a Padovában megnyert aranysisak is, ami a háromszoros bajnokoknak jár. Emellett Orléans-ban úgy nyerte meg a Grand Prix-t, hogy először járt a városban, és a verseny is új élményként hatott.

Szilágyi Áron a sikerek mellett a kudarcokról is beszélt: 2022-ben az Európa-bajnoki egyéni verseny eredményére nem volt büszke. Ott a legjobb 32 között az a Sandro Bazadze verte meg, akit utána a világbajnokságon az elődöntőben, és korábban az olimpián az elődöntőben is legyőzött. A georgiai versenyzőnek akkora lendületet adott a siker, hogy végül Európa-bajnok lett, de pár héttel később a világbajnokságon "abszolút pozitívum" volt, hogy Szilágyi Áron legyőzte Sandro Bazadzét.

A felkészülés most különleges összehangolást igényel a sportoló és edzője, Decsi András közt, ugyanis az edzések nagy része Londonban zajlik. Szilágyi Áron elmondása szerint ezt nagyon eredményesen meg tudják oldani, a környezetváltozás kifejezetten jót tesz neki, hiszen más edzőpartnerekkel készülhet. "Nem fog a pályafutásom végéig így tartani, de ebből próbálom most kihozni a maximumot" – tette hozzá.

A fő cél 2023-ra a milánói világbajnokság júliusban, de közben a kvalifikáció is elkezdődik áprilisban, ahol a csapattal folyamatosan eredményeket kell felmutatniuk ahhoz, hogy következő év áprilisában megszerezzék a kvótát. Lesz Európa-bajnokság is júniusban, illetve jönnek a szokásos világkupaversenyek, köztük egy budapesti állomással, ami mind motiválóan hat a háromszoros olimpiai bajnok kardvívóra.

Alább az InfoRádió Aréna című műsorában a vb után készült interjút nézhetik meg, ide kattintva pedig meghallgatható a Vívópercek idei első adása, benne további részletekkel Szilágyi Árontól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×