eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A győztes Szilágyi Áron a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupa döntője után a budapesti BOK Csarnokban 2022. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szilágyi Áronék megnyerték a budapesti világkupát

A franciákat verte a döntőben a magyar kardválogatott.

Aranyérmet nyert a magyar válogatott a budapesti Zarándi Csaba férfi kard csapat világkupán.

A BOK Csarnokban rendezett versenyen 23 válogatott indult, a Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összeállítású hazai együttes a 16 között kapcsolódott be a küzdelmekbe. Ott a spanyolokat 45-30-ra verte, majd a negyeddöntőben az irániaknál izgalmas ütközetben 45-37-re bizonyult jobbnak úgy, hogy az összecsapás közepén az ellenfélnél volt az előny.

A fináléért meglepetésre nem az olimpiai és világbajnok dél-koreaiakkal kellett vívni, mert az ázsiaiak kikaptak a románoktól. Az elődöntőben a magyarok nagyon magabiztosak voltak, kilencből nyolc asszót megnyertek, csak az első után voltak hátrányban, folyamatosan növelték előnyüket és tizenöt tussal győztek. Mindegyik csapattag pozitív találati mutatóval zárt.

Az aranyéremért a franciákkal kellett megmérkőzni. Az első három párharc után 15-12-re vezetett az ellenfél, majd a negyedik párban Szatmári 8-2-es eredménnyel fordított. Az ütközet kétharmadánál 30-26 volt az állás a magyarok javára, a folytatásban pedig még sikerült is növelni az előnyt, a vége így 45-38 lett.

"Tizenhárom év után sikerült itthon világkupát nyerni"

- emlékeztetett rá Decsi Tamás, aki úgy vélekedett, a 2019-es budapesti világbajnokságéhoz hasonló volt a hangulat. "Örülünk, hogy ennek a fantasztikus közönségnek aranyéremmel köszönhettük meg buzdítást" - tette hozzá.

Iliász Nikolász arról beszélt, hogy tizenhárom éve van ott a válogatottnál, hol csapattagként, hol csereként.

"Sok lehetőséget kaptam az elmúlt években. Úgy érzem, most sikerült bizonyítanom. Célom, hogy stabil csapattag legyek" - mondta.

A hazai együttesben ezúttal azért nem volt ott Gémesi Csanád - az ő helyén vívott Iliász -, mert szombaton az egyéni főtáblán megsérült, rálépett német ellenfele lábára és kifordult a bokája. Azért vasárnap ott drukkolt a társaknak a BOK Csarnokban.

"Már ismerem ezt a sérülést, szerencsére semmi komoly baj nem történt, nem szakadt el semmi. Ugyan még bicegek, de kevésbé, mint tegnap, és sokkal jobban érzem magam" - mondta.

Közel három év után láthatták a nézők itthon a kardozókat, mert a 2019-es budapesti vb után a 2020-as kard vk elmaradt, a tavalyit pedig zárt kapuk mögött rendezték meg a koronavírus-járvány miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával látogatható volt az esemény.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×