INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

sós csaba

úszás

milák kristóf

hosszú katinka

késely ajna

bernek péter

A későbbi második helyezett Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 31-én.

Sós Csaba Milák Kristófról: "többet tudok, mint amit elmondok"

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Az úszókapitány az InfoRádióban jelezte, vannak tárgyalások, és arról is beszélt, legjobb tudomása szerint folytatja-e Hosszú Katinka.

A szövetségi kapitánynak nincs olyan információja, hogy a háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka befejezné pályafutását.

"Nyilván neki az olimpia a legkevésbé sem úgy sikerült, ahogy remélte. Nekem ezzel kapcsolatban annyi közlendőm van, hogy a vele való beszélgetéseim alapján nem tűnik úgy, hogy visszavonulna. Hosszú Katinka mindig is a lehető legtisztességesebben kezelte ezt a kérdést" - ecsetelte az InfoRádiónak Sós Csaba.

Felvetésre, hogy Hosszú Katinka életkorában már nem következmények nélküli egy két hónapos kihagyás, azt mondta,

"kérdőjelek amúgy is vannak".

"Öt év telt el Rio óta, amikor is minden idők legidősebb olimpiai bajnoka volt 400 vegyesen. Az is igaz, hogy ha folytatná, akkor októberben már mindenképpen el kell kezdenie a munkát."

Sós Csaba a Tokióban remeklő Milák Kristóf helyzetéről is beszélt.

"Elég rövid időn belül megtudjuk, hogy mi lesz az edzőkérdéssel.

A menedzsment tisztában van azzal, hogy ez olyan horderejű kérdés, amelyről a közvéleményt tájékoztatni kell.

Többet tudok, mint amit elmondok, de meg kell várni, hogy az illetékesek bejelentsék. Előrehaladott tárgyalások zajlanak az én ismereteim szerint; klubokkal, edzővel, versenyzővel" - fejtegette az úszókapitány.

Bár ideális, ha minél előbb lezajlanak az aktuális edzőváltások, de "itt emberi sorsokról van szó", ezzel pedig megértőnek kell lenni. Sós Csaba persze akkor érezné magát jól, ha minél hamarabb kialakulna az a felállás, amivel "Párizsig", a 2024-es olimpiáig el lehet menni.

A következő három évre márpedig egy másik mozaik már a helyére került: Késely Ajna többszörös Eb-érmes gyorsúszó az edzőként kezdő Bernek Péter tanítványaként folytatja pályafutását, 9 év után elhagyva Turi Györgyöt.

Sós Csaba szerint egy ilyen szakításban általánosságban nem kis része van a koronavírus-járvány miatti hosszú, bizonytalan helyzetnek, miközben azelőtt napi 5-6 órás, kőkemény edzések voltak, kitűzött cél nélkül.

"Több olyan eset volt, ahol borítékoltuk, hogy edzőváltás lesz, és örültünk, hogy az olimpiáig ki lehetett húzni törés nélkül...

Hogy Késely Ajna vált, edzőt és valószínűleg klubot is, az nekem is óriási meglepetés, az edző személye is.

Ahogy olvasom, egy egymás mellett eltöltött buszút alapozta meg ezt a döntést, tehát nem régi gyökerei vannak, igaz, ismerik egymást régóta Kőbányáról" - mutatott rá.

Bernek Péter esetében ismert, nincs edzői papírja, ám Sós Csaba megemlítette, Papp Lászlónak sem volt, "csak" olimpiai bajnok tanítványa, miközben van olyan is, akinek "csilli-villi papírja van, és kis túlzással nem tudja megkülönböztetni a hátúszást a mellúszástól.

Azt azért leszögezte, hogy "a nagy számok törvénye alapján" a minél magasabb edzői papír egyfajta garanciát jelent.

Sós Csaba és a sportági szövetség elnöke, Wladár Sándor abban állapodtak meg, hogy ezekbe a folyamatokba nem szólnak bele, de lesz nyugodt bázisa ennek a párosnak.

Részletek az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában csütörtök 19.30-tól.

Nyitókép: A későbbi második helyezett Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 31-én. MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Sós Csaba Hosszúról és Milákról
 
Sós Csaba az edzőváltásokról és a Bernek-Késely párosról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018