eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gulácsi Péterrel, az RB Leipzig kapusával kezet fog Julian Nagelsmann, a csapat vezetőedzője (j), miután a Leipzig győzött a Werder Bremen ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. december 12-i mérkőzésén Lipcsében.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

A világ legdrágább edzője érkezik a Bayernhez, akit a magyarok is kedvelnek

A hír önmagában nem meglepő: az edzőt váltó Bayern München a legtehetségesebbnek tartott német futballtrénert, az előző idényben a Bajnokok Ligája elődöntőjében is szereplő, a 2020–2021-es szezonban a bajor rekorderbajnok legnagyobb hazai riválisánál dolgozó szakembert szerződteti utódnak. Ugyanakkor az mégis csak példátlan a modern időkben, hogy egy (addigra már…) 34 éves edző veszi át a Bayern München irányítását: Julian Nagelsmann.

Nagelsmann bajor, Münchentől nagyjából ötven kilométernyire, Landsberg am Lechben született, rövid játékos-pályafutását is a szövetségi állam klubjaiban, elsősorban az 1860 Münchenben és az Augsburgban töltötte. Mindössze húszévesen visszavonulásra kényszerítette egy sérülés.

Akkoriban veszítette el az édesapját.

A futballban keresett megnyugvást, edzői tanulmányokat folytatott. Ezzel párhuzamosan először az Augsburg ifjúsági csapatánál kapott munkalehetőséget, de alighanem még többet ért, hogy egykori edzője, Thomas Tuchel bevonta a stábjába, megbízta az ellenfelek feltérképezésével. Egyikük sem gondolta, hogy 12 évvel később, 2020 augusztusában ellenfelek lesznek vezetőedzőként a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

Nagelsmann később az 1860 korosztályos csapatánál dolgozott, mígnem 23 évesen a Hoffenheimhez került. Hat éven keresztül ott is a korosztályos csapatoknál ügyködött, s közben elvégezte a korábbi legendás edzőről, Hennes Weisweilerről elnevezett akadémiát, majd

2016 nyarán, 29 évesen, minden idők legfiatalabb vezetőedzője lett a Bundesligában.

Három éven keresztül irányította a Hoffenheimet. Mielőtt átvette a csapatot, az a tizenötödik helyen zárta a 2015–2016-os idényt. Nagelsmann-nal az első idényben negyedik, a másodikban harmadik lett, közben megválasztották az Év edzőjének Németországban. A harmadik év gyengébben sikerült (9.), de mindazonáltal jobb, mint 60 százalékos győzelmi mutatóval zárt.

Ugyancsak három idényen át vezette-vezeti az RB Leipziget, amellyel előbb kétszer harmadik lett, idén pedig nagyon jó esélye van a második helyre, s versenyben van még a német kupában, a DFB Pokalban is. 2020-ban bejutott csapatával a BL-elődöntőbe.

Budapest, 2021. március 10.
Julian Nagelsmann, az RB Leipzig vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott FC Liverpool-RB Leipzig visszavágó mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. március 10-én. A Liverpool 2-0-ra győzött és 4-0-s összesítéssel továbbjutott.
MTI/Koszticsák Szilárd
Julian Nagelsmann, az RB Leipzig vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében játszott FC Liverpool-RB Leipzig visszavágó mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. március 10-én MTI/Koszticsák Szilárd

Egy ideje már hírlett, hogy nem tölti ki eredetileg 2023-ig kötött szerződését Lipcsében, akadtak angliai megkeresései (elsősorban a Tottenhamtől, de beszéltek a Manchester Unitedről is), de a pletykák szerint a Bayern hívására várt. Megérkezett,

ő pedig igent mondott: ötéves (!) szerződést kötött a müncheniekkel.

Korábban jellemző volt, hogy a Bayern megpróbálta megszerezni (többnyire sikerrel) a vetélytársak legjobb játékosait – egy időben a Borussia Dortmund kerete számított különösen vonző vadászterületnek –, most az első számú rivális edzőjét igazolta le a nyáron távozó, s minden bizonnyal a szövetségi kapitányi posztra kerülő Hans-Dietrich Flick helyére. Három éve Niko Kovač azt követően került az Eintracht Frankfurttól a Bayern kispadjára, hogy csapatával megnyerte a bajorok elleni kupadöntőt, de ő korábban játszott is a Bayernben. Nagelsmann először csatlakozik majd pályafutása során az FC Bayern Münchenhez.

Elképesztő pénzért: a bajor szuperklub 30 millió eurót fizet a lipcseieknek, hogy elengedjék Nagelsmannt. Ez Bundesliga-rekord, de más ligában sem volt hasonlóra példa. Az eddigi legmagasabb összeg, amelyet a Bayern egy edzőért kifizetett, 2,2 millió euró volt, éppen Niko Kovačért. A világrekordot – mostanáig – a portugál André Villas-Boas tartotta, 2011-ben a Chelsea 15 millió eurót adott az elengedéséért az FC Portónak. Érdekes, hogy AVB akkor éppen úgy 33 éves volt, mint most Nagelsmann.

A fiatal német edzőt, aki éppen olyan gyorsan tört be Európa legjobb edzői közé, mint hajdanán José Mourinho, „Mini Mourinhónak” is becézték a hoffenheimi években.

Amikor tavaly az RB Leipzig kiejtette a portugál által dirigált Tottenhamet a BL-ből, Nagelsmann arról beszélt, hogy pályája elején nagy inspirációt adott neki Mourinho, akinek a pályakezdésében sok hasonlóságot fedezett fel az övéjével összevetve. Ugyanakkor azt is mondta,

a legnagyobb hatással Thomas Tuchel volt edzői karrierjére.

Magyar kapcsolat

Nagelsmannak eddig négy magyar válogatott játékos dolgozott a keze alatt, Szalai Ádám, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik, aki a sérülése miatt azonban mérkőzésen még nem szerepelt nála.

A magyar nemzeti tizenegy csapatkapitánya hajdanán a Hoffenheimben dolgozott együtt Nagelsmann-nal. Egy a csakfoci.hu-nak adott interjúban mondta: „Szuper éveket töltöttünk együtt Julian Nagelsmann-nal, a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is szerepeltünk, játékosként és emberileg is sokat adott nekem.” Az edzőnek is jó véleménye volt róla: „Ő egy nagyszerű fickó, akinek nem mindig volt könnyű dolga Hoffenheimben, de nekem mindig lendületet tudott adni. Mindig nagyon pozitív és szorgalmas volt az edzéseken, mindig kiadta magából a maximumot, sosem engedett ki. Ádám a labdarúgáson kívül is egy érdekes srác, sok mindennel foglalkozik, cégei vannak, előrelátóan gondolkodik”

Willi Orbánt így dicsérte ősszel a Manchester United legyőzése után (idézte a Nemzeti Sport): „Ezt szeretem! Nem vehető természetesnek, hogy egy játékos ilyen kevés játékidővel a lábában ilyen jó teljesítményt nyújtson. Aki ilyen módon él az esélyével, nagyon profi. Willi egy nagyon jó személyiség, akinek a jelenléte a pályán kívül is rendkívüli módon számít a csapatnak.”

Gulácsi Péter arról beszélt a Bundesliga honlapjának, hogy sokat fejlődött Nagelsmann érkezése óta: „Miután Julian Nagelsmann a klubhoz érkezett, megváltoztattuk a játékstílusunkat, így nekem is alkalmazkodnom kellett, és azt hiszem, valószínűleg ezen a területen értem el a legnagyobb fejlődést.”

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×