eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Milák Kristóf örül, miután óriási világcsúccsal lett aranyérmes a 200 méteres férfi pillangóuszás döntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 24-én. A 19 éves magyar versenyző 1:50.73 perces idővel csapott célba, ezzel Michael Phelps 2009-es, 1:51.51-es rekordját adta át a múltnak.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Edzősors: alázatra is nevelni kell Milák Kristófot

Selmeci Attila úgy érzi, világbajnok-világcsúcstartó tanítványa túl sokat hallja, hogy zseni, ez pedig visszaüthet.

Önmagában a tehetség nem elegendő, a sportéletben a hosszú távú kiemelkedő sikerekhez szerénységre, alázatra és rengeteg munkára is szükség van – fejtette ki az InfoRádiónak a világbajnok úszó, Milák Kristóf edzője, Selmeci Attila, aki szerint érdemei és képességei elismerése mellett rendszeresen tudatosítani kell tanítványában a megfelelő hozzáállás fontosságát.

"Akik az úszósportban dolgozunk, látjuk, elfogadjuk, hogy Kristóf nem egy átlagos, hanem rendkívüli képességű úszó, hiszen ha valaki Michael Phelps világcsúcsát meg tudja dönteni, ráadásul ilyen fantasztikus eredménnyel, valóban csak az lehet. Nagy tehetséggel áldotta meg a sors. Amire vigyázni kell, hogy

ha túl sokat hallja, mondogatja, mondogatják neki, hogy mekkora zseni, nem hiszem, hogy segíteni fogja a felkészülését,

mert így abban a hiszemben élhet, hogy neki a kevesebb munka is elég" – ecsetelte Selmeci Attila, példaként említve a Négy Nemzet versenyt a Margitszigeten, amelynek 200 pillangó száma - egészen pontosan a szenvedős utolsó 50 méter - megmutatta, "hogy azért nem úgy van az..."

Ettől függetlenül a Honvédban dolgozó szakember elképzelhetőnek tartja, hogy Milák Kristóf olyan karakterű úszó, akinek időnként több pihenőre, regenerációra van szüksége.

"Szakembereken, rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk ezt tolerálni, mennyire tudjuk ezt a versenyzővel megbeszélni" – tette hozzá. A társakról elmondta, az úszók tisztelik és ismerik is egymást, tisztában vannak egymás képességeivel.

"Tudják, ki az, aki világklasszis, és nagy eredményt tud elérni, ugyanakkor úgy érzem,

azzal is tisztában vannak, ha valaki visszaél ezzel és nem úgy dolgozik.

Azt érzem, eddig sikerült kordában tartani a dolgokat, de most mintha túl sokszor hangozna el, hogy mekkora zseni Milák Kristóf. Ez az érzésem."

Az óvatosság Selmeci Attila szerint nem árt, mert az élet neki mindig azt bizonyította, hogy a tehetséggel vigyázni kell, ha nem párosul kellő alázattal és munkával, esetleg kudarcot is okozhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×