eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Almati, 2014. november 8.Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke sajtóértekezletet tart a kazahsztáni súlyemelő-világbajnokságon Almatiban 2014. november 8-án. (MTI/EPA/Igor Kovalenko)
Nyitókép: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Tételesen cáfolta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség az ARD több vádját

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) kategorikusan visszautasítja a vádakat, amelyeket az ARD német közszolgálati televíziós csatorna fogalmazott meg vasárnap sugárzott dokumentumfilmjében. Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztetést küldött az IWF-nek, és jelezte, hogy akár a tokiói olimpiát is bukhatja számos versenyző.

A budapesti székhelyű szervezet szerint a műsorban bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít.

Az IWF bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni. Az IWF ezeket a gyanúsítgatásokat igen komolyan veszi, és amennyiben arra szükség van, független, külső segítséget fog igénybe venni az ügyek kinyomozásához - hangsúlyozta a nemzetközi szövetség.

Több ponton azonban már most tételes cáfolat, illetve konkrét lépés jelent meg a szövetség honlapján.Az IWF a thai versenyzők körében feltárt kiterjedt doppingolási ügyben a versenyeken levett, eredetileg negatív mintákat is újabb analízisnek veti alá. Emellett a szövetség azonnal megkereste a thai tagszervezetet.

Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének kérdésére is. Ez alapján 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta ugyanazoktól a sportvezetőktől, akik a műsorban nyilatkoztak erről. Az ügyet akkor az IWF elnöksége megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az elnökség teljes tudtával az IWF svájci bankszámláira, amelyek közül egyik sem titkos.

"Egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből" - írta a szövetség.


A doppingbüntetések elszámolásával kapcsolatos ARD-vádra a szövetség úgy reagált, hogy voltak és mind a mai napig vannak olyan, pénzbüntetésre ítélt nemzeti szövetségek, amelyek országából nem lehet valutát bankátutalással fizetni (pl. Üzbegisztán, Irán). Az ő esetükben kivételesen el kellett fogadni a készpénzfizetést. Ám kivétel nélkül mindegyik pénzösszeg az IWF bankszámlájára lett befizetve és lekönyvelve. Ezt bárki ellenőrizheti, az adatokat az IWF által alkalmazott nemzetközi auditor cég, a KPMG is rendszeresen ellenőrizte és rendben találta.

Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is. Az állásfoglalásban ugyanakkor az is szerepel, hogy nem fair a mai követelményeket számon kérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette - áll a közleményben.

A szövetség a film további téves közléseire is felhívja a figyelmet, így megerősíti a Magyar Antidoppping Csoport (MACS) közleményének állítását, amely szerint a 24 pozitív doppingesettel zárt houstoni vb-n az amerikai és a magyar doppingellenes szervezet együtt dolgozott, holott az ARD anyagában az hangzott el, hogy a MACS nem vett részt a 2015 novemberében rendezett eseményen. (Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató már hétfőn reggel visszautasította a szerinte csúsztásokra és hamis színben feltüntetett állításra épülő anyagot.)

A NOB állásfoglalása

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) előzőleg felszólította az IWF-et, hogy tisztázza a vádakat. Az ARD csatorna szerint korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás az IWF elnökével, Aján Tamással szemben.

A NOB közölte, a doppingszabályok betartatásáért kizárólag a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felelős.

"A NOB teljes mértékben megbízik a WADA működésében, és elvárja, hogy az IWF egyszer s mindenkorra tisztázza magát a vádak alól.

A NOB a WADA-hoz fordul annak érdekében, hogy minden személy távol maradjon az olimpiától, aki érintett a doppingkódex elleni állítólagos vétségekben"

- áll a NOB közleményében.

A thai szál

A NOB egyúttal közölte, hogy felállított egy fegyelmi bizottságot, amely kivizsgálja a 2012-es londoni olimpián bronzérmes Rattikan Gulnoi beismerő vallomásának következményeit. A 26 éves thaiföldi súlyemelő azt állította, hogy 18 éves kora óta tiltott teljesítményfokozókat kapott.

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) tíz thai súlyemelőt eltiltott a versenyzéstől, miután a Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) legfrissebb jelentése alapján az esetükben tizenhét pozitív doppingeredmény született. Az érintettek 18 hónaptól 4 évig terjedő eltiltást kaptak - közölte hétfőn este az IWF. Ismertették, hogy a 2018-as világbajnokságon levett minták eredetileg nem eredményeztek lebukást, de egy új tesztelési módszernek köszönhetően - a sportolók biológiai útlevelének elemzése alapján - utóbb több teszt is pozitív lett. A thaiok nagyszámú doppingügye miatt az ország súlyemelői - köztük ifjúsági korúak - nem vehettek részt további versenyeken, beleértve a 2019-es világbajnokságot, amelyet Thaiföldön rendeztek. További következményként egyetlen thai versenyző sem indulhat olimpiai kvalifikációs viadalon, és az országot nem képviselheti súlyemelő a nyári tokiói olimpián sem. További újrateszteléseknek köszönhetően egy thai emelőről, aki aranyérmet nyert a 2018-as ifjúsági olimpián Buenos Airesben, bebizonyosodott, hogy megszegte a doppingszabályzatot, ezért szankcionálták. Az IWF emlékeztetett rá, hogy vasárnap a német ARD televíziós csatorna bemutatott egy visszavonult thai súlyemelőt, Rattikan Gulnoit, aki saját maga és más emelők doppingszokásairól vallott. Az eset miatt az IWF egyfelől a thai sportági szövetséghez fordult, másfelől felkérte az ARD-t, hogy "nyújtsa át a releváns anyagokat". Az IWF szerint "az anabolikus szerek széleskörű használata Thaiföldön szervezett és szisztematikus doppingolásra utalhat, mely túlmutat a szankcionált sportolókon. Az IWF kapcsolatba fog lépni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) és az ITA-val annak a megállapítására, hogy szükséges-e szélesebb körű nyomozás az ügyben."

A vád alapjául szolgáló film

Az ARD vasárnap dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Eszerint

a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszél a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás az évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. A 80 éves magyar sportdiplomata 1976 és 2000 között főtitkára volt az IWF-nek, azóta pedig az elnöke.

Aján Tamás az InfoRádiónak adott legutóbbi interjúban arról beszélt, hogy az IWF elnökségén belül is nagy küzdelmet kell folytatni a doppingellenes szigor fenntartásáért, van olyan tag, aki enyhítene a korábban hozott szankciókon és szabályokon.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×