eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A többszörös expozícióval készített felvételen a Fülöp-szigeteki Hidilyn Diaz versenyez a női súlyemelők 55 kilogrammos szakítás számában a Délkelet-ázsiai Játékokon (SEA) Manilában 2019. december 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

A Magyar Antidopping Csoport kivesézte az ARD botrányfilmjét

Tiszeker Ágnes ügyvezető is látta már a súlyemelők állítólagos doppingolásáról és a sportágat övező korrupcióról készült filmet, amely szerinte nyilvánvaló tényeket hallgatott el és nem is bizonyítja egyetlen állítását sem.

Súlyos állításokat fogalmazott meg a Magyar Antidopping Csoporttal kapcsolatban is az ARD német közszolgálati televízión levetített dokumentarista jellegű film. Tiszeker Ágnes, a csoport ügyvezető igazgatója ugyanakkor az InfoRádióban elmondta, igazából konkrét vádak nincsenek.

"Nagyon szeretnék válaszolni a kérdésekre, szeretnék látni konkrét eseteket, szeretném látni, hogy hol a probléma,

jó lenne, ha megneveznék, melyik ellenőrzésen, melyik sportoló kapcsán, mely ellenőrrel kapcsolatban van gond.

Nagyon szívesen megmutatom a doppingellenőreink fotóját, válassza ki közülük a moldáv doktor, akiről azt állítja, hogy pénzt fogadott el. Mondják meg, kivel szemben indítsak vizsgálatot, honnan induljunk el, hogy göngyölítsük fel ezt az egész ügyet" - sorolta a problémákat Tiszeker Ágnes.

Az ARD eljárásával a legnagyobb gondja a szakembernek az, hogy annak idején számos kérdést kaptak, melyek mindegyikére "nagyon gondosan, részletesen" válaszolt.

"Ehhez képest, mint mondja,

a dokumentumokkal alátámasztott információkból, amiket mi szolgáltattunk, semmi sem jelent meg a filmben.

Elhangzanak gyanúsítgatások: hogy voltak doppingellenőrök, akiket meg lehetett vesztegetni, majd utána az, hogy egyébként magyar doppingellenőrök jártak Moldovába. A moldáv doktor nem mondja ki, csak sugallja, hogy a magyar ellenőr csalt - tette hozzá.

Tiszeker Ágnes szerint az ellenőrökkel kapcsolatban elképzelhetetlen a csalás, mégpedig az alábbiak miatt.

"Bejön egy sportoló, mondván, tiltott szert szedett, és kéri, hadd öntse a tiszta vizeletét a mintavételi edénybe. Elképzelhetetlen ez a szituáció, hiszen két ellenőr van jelen, akik az élet különönöző területéről jöttek, akár nem is ismerősök. Komolyan gondoljuk, hogy egy magyar szakember, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, hosszú évek óta dolgozik a kötelékünkben, egy teljesen névtelen moldáv súlyemelő kedvéért kockára teszi a becsületét, a tisztességét 45 euróért? Ezt komolyan gondolja bárki?" - fogalmazott a csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes azt mondta, jogászokkal egyeztetve dönti el, hogy perelnek-e, egy német köztévé ugyanis a német jogi környezet szerint fog felelni, ráadásul az ARD Tiszeker Ágnes szerint "nagyon ügyesen" fogalmaz a filmben, hiszen a vádat nem konkretizálják, bizonyítékokról pedig szó sincsen, hiába ígérik ezt a kockák többször is.

"Utalás van és sugallás, összecsúszó képek. Azt lehet érezni belőle, hogy a magyar ellenőrt vádolják"

- mondta.

A MACS felajánlotta a nemzetközi szervezetnek (WADA), hogy bármilyen vizsgálóbizottságot ideküldhetnek Magyarországra, megosztják az adatbázisukat és a mintavételeket.

Azt már csak érdekességként jegyzi meg, hogy a 2015-ös sportági világbajnokság előtti, versenyen kívüli ellenőrzésekkel kapcsolatban keveredtek a magyar ellenőrök gyanúba, ehhez képest Tiszeker Ágnes állítja, tényszerűen tudja bizonyítani, hogy

a 2015. évben magyar doppingellenőr nem járt Moldovában.

A 2015-ös houstoni világbajnokságon viszont nagyon is ott voltak, amit viszont teljesen figyelmen kívül hagy az oknyomozó újságírói csoport - zárta szavait Tiszeker Ágnes.

Mint arról az Infostart is beszámolt, súlyos vádakat fogalmazott meg Aján Tamás ellen dokumentumfilmjében az ARD német közszolgálati televíziós csatorna, amely szerint korrupciós ügyek miatt indulhat büntetőeljárás a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökével szemben. Szóba kerül a Magyar Antidopping Csoport munkája is.

A súlyemelők maguk is tételesen cáfolták az ARD több vádját, amire egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fel is szólította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×