eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Liu Shaolin Sándor, az öccse, Liu Shaoang, Krueger Cole és Burján Csaba (b-j), miután aranyérmet nyertek a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság férfi váltójában 2019. január 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/VINCENT JANNINK

Történelmi siker a rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n

A magyar csapat története során először végzett a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság éremtáblázatának élén: a hollandiai Dordrechtben rendezett kontinensviadalon négy arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. Az egész kontinensviadal legeredményesebb versenyzője Liu Shaolin Sándor lett három arannyal és két ezüsttel.

A magyarok ezt megelőzően két Eb-aranyat nyertek: 2009-ben a női váltó, 2017-ben Liu Shaolin Sándor 1000 méteren győzött. Ezt megelőzően a legtöbb érmet - szám szerint nyolcat - pedig a 2009-es torinói Eb-n szerezte a magyar küldöttség.

Vasárnap az 1000 méteres küzdelmek némi kellemetlen meglepetést szolgáltattak magyar szempontból, ugyanis az elődöntőben az izraeli Vladislav Bykanov kilökte Liu Shaoangot, majd a fináléban Liu Shaolin Sándor nyert helyzetből végül ezüstérmesként zárt, mivel egy körrel a vége előtt megelőzte őt az orosz Szemjon Jelisztratov. A kisdöntőben viszont Liu Shaoang és a nőknél Jászapáti Petra is győzött, utóbbi éppen honfitársát, Bácskai Sára Lucát megelőzve.

A folytatás viszont tökéletesen alakult: előbb a 3000 méteres szuperdöntőben a 20 éves Liu Shaoang harmadik, míg 23 esztendős bátyja, Liu Shaolin negyedik helyével bebiztosította összetettben az ezüst- és az aranyérmet, ami szintén sporttörténelmi tett, mivel ebben a számban nem volt még magyar győztes.

Ezt követően az alaposan átalakított és megfiatalított női váltó Jászapáti, Bácskai, Knoch Marta, Somogyi Barbara összeállításban meglepetésre harmadik lett úgy, hogy mögötte előbb a olaszok, majd a franciák estek el.

"Déja vu érzésem van. Amikor Sacival mi kerültünk be ilyen fiatalon a váltóba, mint most Barbi, akkor 2015-ben ugyanitt Dordrechtben ugyanígy harmadik helyen végzett a váltó az Eb-n. Ez egy jó kezdet, ami lökést adhat a folytatásra" - emlékezett vissza a 20 évesen már a csapat vezérének számító Jászapáti Petra, aki nem érzi nehéznek azt a felelősséget, hogy ilyen fiatalon már neki kell átadnia tapasztalatait a fiatalabbaknak. Mint fogalmazott: ezt hozta az élet.

A 19 esztendős Bácskai úgy vélte, elsősorban az új tagok számára jelenthet komoly motivációt ez a bronzérem. Saját teljesítményét úgy látta, hogy kicsit megint közelebb érzi magát az élmezőnyhöz.

"Nem érzem, hogy rajtam múlott, de örülök, hogy tagja lehettem ennek a bronzérmes váltónak" - értékelt a mindössze 16 esztendős Somogyi Barbara.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfi váltó olimpiai bajnokhoz méltó versenyzéssel győzött. A magyar négyesnek az utolsó váltásnál sikerült megelőznie a hazai közönség által hajtott holland kvartettet. Korábban ebben a számban sem volt magyar diadal.

"Tíz percem volt a szuperdöntő után felmenni a jégre. Hiába hagytam ki az első váltást, már a második-harmadik futásomnál majd' meghaltam. Jól jött, hogy a franciák és oroszok esése után a hollandok átvették a vezetést, így ők diktálták a tempót. Az utolsó váltásnál csak arra gondoltam, hogy ezt a két kört ki kell bírni, nem engedhetem meg, hogy még egyszer levadásszanak" - értékelte a váltó sikerét Liu Shaolin, aki elismerte, a kiváló eredmények ellenére rendkívül nehéz volt számára ez a kontinensviadal, mert előtte beteg volt, majd hétfőtől bokasérülés hátráltatta.

A két-két arannyal és ezüsttel záró Liu Shaoang is elégedetten értékelt, bár bevallotta: alaposan feldühítette, hogy Bykanov kilökte őt az 1000 méter elődöntőjében. Ugyanakkor az összetett és váltó sikereket követően úgy fogalmazott: ez benne van ebben a sportágban, nem lehet mindig nyerni.

"Még egy hiányzik" - mondta mosolyogva a Liu fivérekhez hasonlóan olimpiai bajnok Burján Csaba, aki arra utalt, hogy a világbajnoki cím még nincs a gyűjteményükben.

A sportág versenyei február elején folytatódnak a drezdai és torinói világkupaversenyekkel, a szezon pedig március elején a szófiai világbajnoksággal zárul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×