eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott svéd szövetségi kapitánya a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzésen Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ljubomir Vranjes: súlyos alkoholproblémák voltak Veszprémben

Még a menesztése előtt adott interjút egy svéd lapnak Ljubomir Vranjes, a Telekom Veszprém edzőjeként beszélt alkohol- és nyelvi problémákról, klubon belüli politikai játszmákról és találkozásáról Orbán Viktorral.

A Telekom Veszprém hétfőn menesztette Ljubomir Vranjes vezetőedzőt és segítőjét a csapat nem eléggé eredményes szereplése miatt, és a svéd edzőt megkérdezte az Aftonbladet című svéd lap az eltávolítása okairól, de a szakember csak annyit mondott: "Most az ügyvédeken a sor, és ők azt javasolják, hogy ne mondjak semmit."

A Promotions.hu oldalnak viszont nyilatkozott, közölte, hogy nagyon szomorú, és egyáltalán nem számított arra, hogy ez bekövetkezhet. "Egyáltalán nem vagyok dühös, egyszerűen szomorú vagyok és csalódott, hogy nem tudtuk végigcsinálni azt a munkát, amit elkezdtünk. De ez a klub döntése, én pedig sokkal többet egyelőre nem mondhatok, mert még folyamatban vannak az szerződésemmel kapcsolatos ügyek" - mondta Vranjes, és arról sem tudott többet elárulni, hogy marad-e a férfiválogatott szövetségi kapitánya. "A kettőnek nincs köze egymáshoz, természetesen a kialakult helyzetben le fogok ülni egyeztetni a kézilabda szövetség vezetőivel, hogy hogyan tovább. Meglátjuk, mit szeretnének.

Én szeretnék Magyarországon maradni"

- közölte a szerb származású tréner.

S noha Vranjes az okokról most nem akar nyilatkozni az Aftonbladetnek, a svéd napilapnak néhány napja terjedelmes interjút adott, amiből sok minden kiderül. Elárulta például, hogy egymillió euró körüli összeget fizetett érte a Veszprém korábbi klubjának, a német Flensburgnak, és hogy a klub nem tudta volna állni a teljes összeget, ezért lett magyar kapitány is, mert így a szövetség is hozzájárult az edzővásárláshoz. Ezzel

minden idők legdrágább kézilabdaedzője lett,

de játékosért sem nagyon fizettek még többet.

Új szabályokat vezetett be Veszprémben, mert a játékosok pályán kívüli tevékenységét senki sem ellenőrizte, és a kézilabdázók kilencven százaléka nem élt sportszerűen. Mindent elölről kezdtek, és ez hatalmas változást jelentett az egész csapatnak. Az egyik fontos szabály az alkoholfogyasztásról szólt.

"Ebben nagyon kemények voltunk. Betiltottuk az alkoholt, mert komoly problémákat okozott. Már a mérkőzés előtti napon is tilos az ivás"

- mondta az interjúban Vranjes.

A másik fontos intézkedés a magyar nyelv használata volt. Tizenegy különböző országból érkeztek a játékosok, és angolul kommunikáltak egymással, de a svéd edző ezen is változtatott.

"Bevezettük, hogy mindenkinek meg kell tanulnia hetente három magyar szót.

Vannak, akik évek óta Veszprémben játszanak, és egy szót sem tudnak magyarul. Tiszteletet kell mutatni az az ország iránt, ahol élünk és dolgozunk"

- mondta erről Ljubomir Vranjes, és az sem növelte a népszerűségét szerinte, hogy néhány hangadót eltávolított a csapatból.

Az interjúból kiderül, hogy minden adott a sikerhez Veszprémben, a klub költségvetése 120 millió svéd koronának felel meg (ez 3,8 milliárd forint), ennél csak a PSG gazdálkodhat több pénzből a riválisok közül. Vranjest kérdezték arról is, hogy milyen pénzből működtetik a klubot, de erre kitérő választ adott, az viszont kiderült, hogy a tavaszi bajnoki döntő után találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

"Azt kérte, hogy menjek csak előre. Tisztán látta a helyzetünket, tudott mindenről"

- mondta a találkozóról a veszprémi exedző.

Az előző, kudarcot hozó szezon kapcsán megemlítette, hogy közben politikai játszma zajlott a klubnál a színfalak mögött, de erről többet nem akart elárulni. Az elveszített bajnoki döntő után a klub vezetői kiálltak mellette, viszont az elvárások megnőttek.

"Nem megy minden egyik napról a másikra, de a feltételek adottak arra, hogy a Veszprém minden korábbinál jobb eredményt érjen el" - mondta néhány napja Ljubomir Vranjes.

A jövőjéről pedig elárul valamennyit, hogy már 2016-ban kinevezték svéd szövetségi kapitánynak,de aztán akkori klubja, a Flensburg nem járult hozzá a mellékálláshoz. A válogatott irányítása azonban továbbra is nagy álma maradt a szakembernek: "Szeretném ismét a hazámat képviselni, és remélem, a lehetőség egyszer még rám talál."

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×