eur:
394.96
usd:
363.3
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Rövidpályás gyorskorcsolya-vb - Liu Shaolin Sándor ezüstérmes összetettben

Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert összetettben vasárnap a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Amikor már úgy tűnt, hogy a magyarok 2014 után először érem nélkül maradnak, akkor a legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőbe hetedikként bejutott Liu Shaolin Sándor megnyerte a futamot. Ezzel feljött a második helyre a kanadai Charles Hamelin mögé, aki a hazai vb-n már harmadik aranyát gyűjtötte be az 1000 és az 1500 métert követően.

Az MTK 22 éves sportolója pályafutása hatodik vb-érmét szerezte:

2016-ban aranyérmes volt 500 méteren, 2015-ben ezüstérmes 500 méteren és a váltóval, míg 2016-ban összetettben, tavaly pedig a váltóval nyert bronzérmet.

Az 1000 méter viszont nem a magyarok tervei szerint alakult, ugyanis vasárnap Montrealban Jászapáti Petrának a negyed-, Liu Shaoangnak az elődöntő jelentette a végállomást 1000 méteren, míg Liu Shaolin Sándor a kisdöntőben volt érdekelt, ahogy mindkét váltó is.

A középső egyéni táv negyeddöntőjében a 19 éves Jászapáti negyedik lett futamában, amivel kiesett. A férfiaknál Liu Shaolin Sándor futamgyőztesként jutott tovább, míg öccse Liu Shaoang harmadik lett, de idővel éppen elődöntős. A testvérpár aztán azonos ötösbe kapott besorolást, de ezúttal egyikük sem járt sikerrel: előbb a 20 esztendős Liu Shaoang elesett egy előzési kísérletnél, majd 22 éves bátyja korcsolyája akadt össze az 1500 méteren olimpiai bajnok és élen haladó dél-koreai Lim Hjo Dzsunnal, a pillanatnyi megingást pedig azonnal kihasználta a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelin. Harmadikként kisdöntőbe került Liu Shaolin, aki azt a futamot magabiztosan meg is nyerte, így hatodikként zárt.

A férfiaknál az 1500 méter után második aranyát nyerte Montrealban Hamelin, mögötte ezúttal is Lim lett az ezüstérmes, a bronzot ezúttal a holland Sjinkie Knegt szerezte meg. A nőknél nem jött össze a triplázás Csoj Min Dzsongnak, mivel negyedik lett a fináléban, de így is dél-koreai diadal született Sim Szuk Hi révén, aki ezen a távon négy éve szintén Montrealban volt világbajnok.

A legjobb nyolcat felvonultató 3000 méteres szuperdöntőben a magyarok közül Liu Shaolin volt érdekelt, de sok esélye nem volt dobogóra kerülni.

Ami miatt mégis összejött, hogy az első részhajránál egy kínai vetélytársával vívott nagy csatát, eközben ketten annyira elhúztak a mezőnytől, hogy nem sokkal később utolérték a hat vetélytársat, azaz körelőnybe kerültek. Liu Shaolin a második részhajrát és végül a futamot is megnyerte kínai ellenfelével szemben, de ez önmagában még nem lett volna elég a dobogó eléréséhez. Ami kellett még hozzá, hogy a hajrához közeledve összeakadt a két dél-koreai, Hwang Dae Hon és Lim Hjo Dzsun, előbbi elesett, így utolsó lett, míg előbbi hiába lett harmadik, kizárták a futamból. Ennek eredményeként Hvang bronzérmesként, míg Lim negyedikként zárt összetettben.

A győztesekhez viszont kétség sem férhetett, mivel a Montrealban egyaránt kétszeres aranyérmes Hamelin és Csoj magabiztos előnnyel várta a futamot. Utóbbi 2015 és 2016 után harmadszor lett a legjobb, míg Hamelin 12. világbajnoki címéből az első volt összetettben.

Keszler Andrea egészségügyi problémái miatt ezúttal is Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállításban szerepelt az olimpiai negyedik női váltó a kisdöntőben. Az egyik váltásnál az oroszok tagja majdnem felborította Bácskait, aki ugyan talpon maradt, de aztán a korcsolyája összeakadt a japánéval, s ekkor már elesett. Mivel az oroszokat kizárták az eset miatt, így Heidum világbajnoki hatodik hellyel búcsúzott a profi sporttól. Az olimpiai bajnok férfi csapatban a Liu fivérek és Burján Csaba mellett Varnyú Alex kapott helyet Knoch Viktor helyett. A magyarok 15 körrel a vége előtt még negyedikként korcsolyáztak, aztán előbb az amerikai, majd az orosz stafétát is megelőzték. Végül befejező emberként Liu Shaolin elcsúszott az utolsó kanyarban, így Magyarország nyolcadikként zárt. A finálékban a nőknél és a férfiaknál is a papírformát igazolva dél-koreai diadal született.

Eredmények:


férfi 1000 m, világbajnok:
Charles Hamelin (Kanada) 1:22.249 perc
2. Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 1:22.283
3. Sjinkie Knegt (Hollandia) 1:22.413
...6. Liu Shaolin Sándor
...9. Liu Shaoang
...25. Burján Csaba

férfi összetett, világbajnok:
Charles Hamelin (Kanada) 81 pont
2. LIU SHAOLIN SÁNDOR 45
3. Hwang Dae Hon (Koreai Köztársaság) 44
...14. Liu Shaoang
...20. Burján Csaba

férfi 5000 méteres váltó, világbajnok:
Koreai Köztársaság (Kvak Jun Gi, Kim Do Kjum, Hvang Dae Hon, Lim Hjo Dzsun) 6:44.267 perc
2. Kanada (Charles Hamelin, Charle Cournoyer, Samuel Girard, Pascal Dion) 6:44.434
3. Japán (Szakazume Rioszuke, Vatanabe Keita, Jokohama Hiroki, Josinaga Kazuki) 6:44.587
...8. Magyarország (Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex, Liu Shaoang)

női 1000 m, világbajnok:
Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság) 1:29.316 perc
2. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 1:29.352
3. Li Csin-jü (Kína) 1:29.580
...15. Jászapáti Petra
...22. Bácskai Sára Luca

női összetett, világbajnok:
Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 110 pont
2. Sim Szuk Hi (Koreai Köztársaság) 63
3. Li Csin-jü (Kína) 39
...21. Jászapáti Petra
...26. Bácskai Sára Luca

női 3000 méteres váltó, világbajnok:
Koreai Köztársaság (Sim Szuk Hi, Kim A Lang, Csoj Min Dzsong, Kim Je Dzsin) 4:07.569 perc
2. Hollandia (Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Rianne de Vries, Suzanne Schulting) 4:09.054
3. Kanada (Valerie Maltais, Marianne St-Gelais, Kasandra Bradette, Kim Boutin) 4:09.198
...6. Magyarország (Heidum Bernadett, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra)

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×