eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Ritkaság: idegenben is esélyesebb ellenfelénél a magyar labdarúgó-válogatott

Ma este fél nyolctól a magyar labdarúgó-válogatott idei utolsó világbajnoki selejtező-mérkőzését játssza, Málta ellen, a szigeten. Erwin Koeman kapitány szerint olyan találkozó előtt áll a csapat, amelyen nyilvánvalóan esélyes.

A magyar válogatott ritkán, még azt sem túlzás állítani, a selejtező-sorozatokban legfeljebb egy mérkőzésen lép pályára idegenben is esélyesként. A Málta elleni találkozó valóban ilyen - csak nehezen tudja az ember feledni, hogy két esztendeje is esélyes volt, s kikapott.

Egyébként az akkori, nagy botrányt kavart találkozón a mostani keret szinte minden, ma este is várhatóan pályára lépő kulcsembere játszott, Torghelle Sándor lőtte az egyetlen gólt (1-2), s játszott Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Dárdai Pál, Gera Zoltán, Halmosi Péter és Huszti Szabolcs is.

A hétfőn még a többiektől külön gyakorló sérültek közül Dárdai, Szélesi Zoltán és Halmosi játékra kész, Hajnal Tamás azonban valószínűleg kénytelen kihagyni a mérkőzést.

Ugyanakkor az optimizmust alátámasztja, hogy a magyar válogatott szombaton, a második félidőben mutatott jó játékának köszönhetően, simán legyőzte az albánokat, előtte hazai pályán döntetlent játszott a dánokkal, s bár kikapott a svédektől, egy félidőn keresztül ott is - önmagához képest - jól futballozott.

A máltaiak ezzel szemben az utolsó öt mérkőzésükön, köztük három világbajnoki selejtezőn, a portugáloktól, az albánoktól, majd a dánoktól kikaptak.

A rossz sorozatnak tulajdoníthatóan a máltaiak még a magyar válogatottnál is sokkal hátrább állnak a FIFA ranglistáján, mi több, a mostani helyezésük (146.) a mélypontot jelenti a számukra a lista 1993-as bevezetése óta. Nem kifejezetten jó ómen ellenben a magyar csapat számára, hogy az eddigi legrosszabb helyezése a 144. volt a máltaiaknak, még 2006 szeptemberében. Egy hónappal később következett az 1-2 Ta'Qaliban.

Ugyanakkor tényleg nehéz helyzetben van Dusan Fitzel és a válogatottja. A szlovák származású, korábban a cseh utánpótlás-válogatottnál is dolgozott 2006 eleje óta a kapitányi poszton lévő edző a dánok elleni 0-3 után nagyon csalódott volt.

Azt mondta, úgy találja, a játékosai nem értik meg, amit mond nekik, ugyanis semmit nem lát viszont azok közül, amiket kért tőlük. A máltaiak három mérkőzés után három vereséggel, szerzett gól nélkül, tízet kapva állnak a táblázat utolsó helyén.

A kapitány azt mondta a sajtótájékoztatóján, hogy szíve szerint vagy hat játékost azonnal kicserélne a keretből, de nem annyira gazdag a máltai futball, hogy ezt megtehesse. A dánok elleni vereség után sok bírálatot kapott a veterán, Gilbert Agius (és általánosságban a pályára sem lépett Brian Said), mondván kiöregedtek.

Ám Joe Mifsud, a szövetség elnöke megvédte őket, mondván, ameddig nincsenek náluk jobb fiatalok, nekik kell játszaniuk. Az elnök és a kapitány egyetértettek abban, hogy szerény a máltai játékosok nemzetközi tapasztalata.

A keretükben mindössze négy légiós van, közülük a legjobb, az apró termetű Michael Mifsud kétségbe vonhatatlanul Málta első számú futballistája. Emlékezetes, hogy a Coventry City csatára tavaly két góljával egymaga ejtette ki a Manchester United (tartalék) csapatát a Ligakupából.

A 2007-2008-as idényben összesen 19 gólt szerzett, most rosszabb passzban van, még nem talált hivatalos mérkőzésen a kapuba. Egyébként ő minden idők második leggólerősebb máltai válogatott játékosa, 61 mérkőzésen 20 gólt szerzett. (A listavezető Carmel Busuttil 111 meccsen 23 gólig jutott.)

A többiek közül Justin Haber kapus a Ferencvárost tulajdonló Kevin McCabe "főcsapatában", a Sheffield Unitedben tartalék, Etienne Barbara egy negyedik vonalbeli német amatőrklubban futballozik, Andre Schembri pedig a Carl Zeiss Jena csatára.

Schembri egyébként három gólt szerzett eddig a válogatottban, de azzal beírta magát az ország futballtörténelmébe: kettőt a magyarok elleni, 2006-os találkozón, egyet pedig, ugyancsak Eb-selejtezőn, a törökök elleni döntetlen (!) alkalmával lőtt, tavaly szeptemberben.

De nem csak erről nevezetes: nagyon kevés aktív válogatott labdarúgó mondhatja el magáról, hogy az édesapja és a nagyapja is futballozott hazája nemzeti tizenegyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×