eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Az angolok az ebédlőasztalon is pingpongoznak

A britek örömmámorban ünneplik, hogy sportolóik a pekingi olimpián 19 aranyérmet, 13 ezüstöt és 15 bronzot szereztek és ezzel negyedikek lettek az éremtáblázaton olyan sportnagyhatalmak mögött, mint Kína, az Egyesült Államok és Oroszország.

Kétségtelen, hogy Nagy-Britannia is vezető sportnemzet. Erről tréfálkozott a londoni főpolgármester a záróünnepség utáni fogadáson. Boris Johnson, aki az ünnepség során átvette a 2012-es játékokat rendező London nevében az olimpiai zászlót, az asztaliteniszben oly kiváló kínaiaknak mondta el, hogy a pingpongot, mint oly sok már sportjátékot, az angolok találták ki, Viktória királynő korában jött divatba, hogy az ebédlőasztalon kis labdát ütögessenek. A játékot whif-whafnak nevezték el.

"Ha egy francia ebédlőasztalt lát, kitűnő ételekkel rakja tele. Az angolok pingpongoztak rajta. Ezért lett belőlük sportnemzet" - mondta Johnson.

A British Airways egy Boeing 747-es típusú különgépen szállította Pekinből Londonba a remekül szerepelt brit sportolókat. Az aranyérmek tiszteletére a repülőgép orrát aranyra festették, az oldalán meg ez a felirat áll: "Büszkén hozzuk haza a brit hősöket".

Gordon Brown miniszterelnök már jelezte, hogy az érmeseket és az arra érdemes sportvezetőket, edzőket kitüntetésben fogják részesíteni. A négyszeres olimpiai pályakerékpár-bajnok Chris Hoyt, valószínűleg lovaggá fogja ütni a királynő.

A sportolók lakóhelyükön is fényes fogadtatásra számíthatnak. Így például a 19 éves Rebecca Adlington úszót - aki két aranyat szerzett Pekingben - ünnepelni fogja Mansfield városa, ahol a legnépszerűbb pub-ot, máris az ő nevére keresztelték át.

A miniszterelnök nem csak kitüntetéseket helyezett kilátásba. Bejelentette, hogy több pénzt kap az iskolai testnevelés és az eddiginél is többet fordítanak az élsportra.

Más országoktól eltérően Angliában nem jár pénzjutalom az olimpiai érmekkel. Most beterjesztésre került a javaslat, hogy 2012-ben járjon hatmillió forintnak megfelelő összeg, 20 ezer font, az olimpiai aranyérem elnyeréséért, és arányos összegű javadalmazás a második illetve harmadik helyért.

A britek sportéletük sokoldalúságában látják, hogy ennyire eredményesen szerepeltek az olimpián. A lovasok és az atléták ezúttal elmaradtak a várakozástól, de az evezősök hozták a várt eredményeket, és kellemes meglepetésekkel szolgáltak az úszók, a kerékpárosok, a vitorlázók, ökölvívók és kajakozók. Rászolgáltak az ünneplésre. A befektetett összeg busásan megtérül

Németországban általános megelégedést váltott ki a sportolók olimpiai szereplése, habár a versenyek mellett történt események, leginkább az emberi jogok betartásával kapcsolatos hatósági intézkedések, változatlanul borzolják a kedélyeket. A Német Olimpiai Sportszövetség elnöke azonban úgy vélte, hogy ami magát az olimpiát jelenti, honfitársai büszkék lehetnek.

A Német Olimpiai Sportszövetség elnöke és főtitkára a versenyek után tartott első sajtóértekezletén egybehangzóan elismeréssel szólt az elért eredményekről és hangoztatta, hogy sikerült gátat vetni a korábban kialakult negatív folyamatnak. Örömüknek adtak hangot, hogy Németország idén a 16 arany, 10 ezüst és 15 bronzéremmel az ötödik helyen végzett Pekingben. A két vezető sportfunkcionárius elvetette azt a kifogást, hogy Athénből a német versenyzők még 49 éremmel tértek haza.

A bírálatot azzal utasították vissza, hogy az athéni 13 aranyéremmel szemben most Pekingben már 16 alkalommal került fel a dobogó legmagasabb fokára német sportoló és ez a tény fontosabb az összesen szerzett érmék számánál.

Mindketten elismerték, hogy egyes sportágakban lehetett volna jobb teljesítményt is elérni, kiváltképpen a német ökölvívók, tornászok és kerékpárosok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, azonban már most derűlátóan tekintenek a következő, Londonban tervezett olimpia elé. Utaltak viszont arra, hogy át kell értékelni a sportra fordított anyagi támogatások rendszerét, ugyanis Nagy-Britannia példája bizonyítja, hogy a helyes invesztíció busásan megtérül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×