eur:
390.65
usd:
365
bux:
68327.2
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Novemberben 4 millió 706 ezren dolgoztak Magyarországon - a nap hírei

Több mint 2.300, ötezer fő alatti település kap szociális tűzifát február közepéig. Elkezdte a csaknem másfél hónapon át tartó karácsonyfa-begyűjtést a Budapesti Közművek

Novemberben 4 millió 706 ezren dolgoztak, 29 ezerrel többen az egy évvel korábbihoz képest – ismertette a KSH. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 26 ezerrel és a külföldön dolgozóké 16 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 16 ezerrel csökkent. A vizsgált hónapban 187 ezer embernek nem volt munkája, ez 0,1 százalékos emelkedést és 3,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent.

Tavaly novemberben 0,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal csökkent, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 27,7 százalékkal emelkedett az értékesítés üteme.

Több felsőoktatási intézményben is emelik a tandíjakat ősztől. Az Eduline szerint a gazdasági szakokat jóval drágábban hirdetik meg, mint tavaly ilyenkor, míg a bölcsész-, a mérnöki, az informatikai és az orvosi képzések tandíja nem változott. Van olyan budapesti felsőoktatási intézmény, ahol az idén ősszel beiratkozók 80 ezer forinttal fizetnek majd többet félévente, mint azok, akik tavaly kezdték el a szakot.

Több mint 2.300 ötezer fő alatti település kap szociális tűzifát február közepéig. A tűzifa kétharmada már el is jutott az önkormányzatokhoz – közölte az agrárminiszter. Nagy István azt mondta, hogy a kormány több mint 100 ezer család rezsicsökkentését segíti az ingyenes tűzifával. A tárcavezető szerint a tüzifának az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy tudassa a településekkel, milyen támogatásra számíthatnak a jövőben az energiaszámláik kifizetéséhez. Az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szóvivője kiemelte, hogy a városok és falvak még nem kapták meg téli rezsiszámláikat, így nem tudhatják, mire lesz elég az az összeg, amelynek kifizetéséről nemrég döntött a kabinet. Nem tudható továbbá az sem, hogy a továbbiakban milyen támogatást kapnak a települések az intézményeik fűtéséhez vagy a közvilágítás finanszírozásához.

Továbbra is mindenkinek javasolja az influenza elleni védőoltást a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Molnár Zsuzsanna az InfoRádióban úgy vélte: hétről-hétre emelkedhet a megbetegedések száma, miután ismét megnyílnak a nagyobb közösségek a szabadságok végével és a január 9-ei iskolakezdéssel. Múlt héten 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12.900 ember esetében influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Magyarországot is elérte az egyre súlyosabb gyógyszerhiány –derül ki az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapjáról. 2023 első hetében csaknem 1500 hiányzó termék szerepel a listán. A többi között inzulinokból és antibiotikum-készítményekből is hiány van, a következő hetekben pedig elfogyhatnak a patikákban a felső légúti fertőzések elleni szerek, de várhatóan antibiotikumból sem lesz mindig készleten.

Hamarosan több összetevő alapján kell vizsgálni az ivóvizek minőségét – írja a vg.hu. Csökken egyes, egészségre kockázatos anyagok megengedett aránya, a magánkutaktól pedig a közműves hálózat használata felé kell terelni a lakosságot. Az Európai Parlament és a Tanács 2020. decemberében elfogadott és 5 főterületet érintő irányelvét január 12-ig kell átültetni a hazai jogrendbe.

Egymást vádolja az oroszok által meghirdetett karácsonyi tűzszünet megsértésével Ukrajna és Oroszország. Az orosz katonai szóvivő szerint az ukrán tüzérség folytatja az orosz célpontok támadását. Ukrajna pedig arról számolt be, orosz rakéták csapódtak be Kramatorszkban. A Reuters helyszíni tudósítói nem látták jelét annak, hogy az orosz-ukrán front mentén elcsitultak volna a harcok. A tűzszünet ötletét az ukránok trükknek nevezték, Volodimir Zelenszkij elnök szerint az oroszok ezt az időt szeretnék felhasználni soraik rendezésére, új tartalékosok és fegyverek frontra szállítására.

Németország negyven Marder típusú páncélozott harcjárművet szállít Ukrajnának 2023 első negyedében - közölte a német kormányszóvivő. Az ukrán kezelők nyolchetes kiképzést kapnak. Joe Biden és Olaf Sholz csütörtökön jelentette be, hogy gyalogsági harci járműveket küldenek Ukrajnának, hogy támogassák az ukrán csapatokat az orosz erőkkel szemben. Az Egyesült Államok a tervek szerint Bradley típusú gyalogsági harcjárműveket szállít Kijevnek.

Elkezdte a csaknem másfél hónapon át tartó karácsonyfa-begyűjtést a Budapesti Közművek. A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a kirakott fenyőket, amelyekből becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el. A lakosság a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a karácsonyfát, vagy a háztartási kukák mellé is kiteheti a hulladékgyűjtés napján. A tűlevelűek az aprítás után a Fővárosi Hulladékhasznosító kazánjaiba kerülnek, majd onnan hőenergia lesz belőle, ami a Főtáv hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakást melegít majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×