eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Folytatódik a hitelmoratórium, de nem mindenkinek - a nap hírei

Januártól hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében.Újfajta járványkezelést tart szükségesnek az országos tisztifőorvos.A 2022-es kormányváltást nevezte az MSZP változatlan céljának a párt most megválasztott két társelnöke.

Január 1-jétől további hat hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében. Orbán Viktor miniszterelnök a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után közölte: az intézkedés a gyermeket nevelő családoknál, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozók igénylés után kaphatják meg a lehetőséget. Hozzátette: a kabinet 6 hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre.

Minden adósra kiterjesztené a hitelmoratóriumot a Demokratikus Koalíció. Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedés nem vonatkozik azokra a százezrekre, akik a járvány miatt veszítették el az állásukat.

Jelenleg a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb koronavírusos beteg - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs tájékoztatóján elmondta: a fiataloknál enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen lezajlik a betegség, de ők is tovább tudják adni a vírust a magas kockázati csoportba tartozóknak.

Készen áll a járvány terjedését korlátok között tartani az operatív törzs - jelentette ki az ügyeleti központ vezetője. Lakatos Tibor a testület tájékoztatóján elmondta: a rendőrség már 56 ezernél is többször ellenőrizte a hatósági házi karantén betartását elektronikus módon és egymillió alkalommal hagyományos úton.

Elkésettnek tartja az iskolai testhőmérséklet-mérés októberi bevezetését a Demokratikus Koalíció. Cserdiné Németh Angéla 15. kerületi polgármester úgy vélte: a kormánynak biztosítania kellett volna lázmérőt minden oktatási intézmény számára. Hangsúlyozta: a DK által vezetett kerületekben már hetekkel ezelőtt bevezették az érintésmentes hőmérőzést a közintézményeknél.

Célzott adócsökkentés és az építőipari beruházások támogatása is szerepelhet a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedései között - mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Magyar Nemzetnek továbbra is kiemelt célnak nevezte a gazdasági működőképesség fenntartását a koronavírus járvány 2. hulláma idején.

Országos aláírásgyűjtésbe kezdett az LMP azért, hogy a kormány csökkentse 5 százalékra az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke igazságtalannak nevezte, hogy az Európai Unióban a magyar embereknek kell a legmagasabb, 27 százalékos áfát fizetniük az alapvető élelmiszerekért.

A 2022-es kormányváltást nevezte az MSZP változatlan céljának a párt most megválasztott két társelnöke. Kunhalmi Ágnes a szocialisták online megtartott kongresszusán kijelentette: Magyarország jövője a szociális és zöld Európa megvalósításától függ. A másik társelnök, Tóth Bertalan hangsúlyozta: a szocialisták olyan országot akarnak, ahol mindenkinek esélye van a megélhetésre és jobb életre, ahol nem kell félni az időskortól, a szegénységtől, ahol a tanulás és a gyógyulás nem luxus.

A főpolgármester szerint az önkormányzatok a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi válságban jobban szolgálják az embereket, mint a kormány az országos politikában. Karácsony Gergely az MSZP kongresszusához címzett üzenetében úgy vélte: a kabinet tart az ellenzéki pártok vezette helyhatóságoktól, ezért akadályozza a munkájukat; azt a munkát, amelyet sokszor éppen a kormány helyett végeznének el.

Megerősítette az Európai Unió lehetséges legjobb, stabil kilátású adósosztályzatát a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő indoklásában közölte: jóllehet a közösség eladósodottságát várhatóan meredeken megemelik a koronavírus-járvány gazdasági kárainak felszámolására létrehozott pénzügyi eszközök, nagyon erőteljes a tagországok készsége az unió támogatására.

Már csaknem 30 millió 400 ezer ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma meghaladja a 950 ezret. Több mint 20 millió 600 ezren meggyógyultak. A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább.

Ismét több száz tüntetőt vett őrizetbe a fehérorosz rendőrség Minszk belvárosában. Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta folyamatosak a megmozdulások, mert az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka csalással szerezte meg hatodik államfői mandátumát. Közben meghívást kapott az uniós külügyminiszterek jövő heti tanácskozására az országból elmenekült elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×