eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Száz dolgozójától válik meg az ÁSZ, több mint 300-tól a Pénzügyminisztérium - Hírösszefoglaló

A túlóratörvény elleni közös fellépésről egyeztetnek szerdán a szakszervezetek. A forgalmi érték negyedéért-ötödéért vehetik meg a honvédségi lakásokat az arra jogosultak. Nem jutott be Nemes Jeles László Napszállta című filmje az Oscar-díjra jelöltek szűkített listájára

A túlóratörvény elleni közös fellépésről egyeztetnek szerdán a szakszervezetek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke az InfoRádióban hangsúlyozta, hogy konkrét lépések csak azután várhatók, ha kiderült, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja-e a törvényt. Székely Tamás arra hívta fel a figyelmet: az államfő még alá sem írta a változtatást, de már több cég új szerződést akar kötni a dolgozókkal a januártól 400 órára növelhető túlóráról. Tóth Bertalan az MSZP elnöke azt mondta, hogy a szocialisták együttműködnek a szakszervezetekkel a tiltakozásokban, a többi ellenzéki párttal pedig létrehoztak egy bizottságot, hogy összehangolják az akcióikat.

Száz dolgozójától válik meg még az idén az Állami Számvevőszék, több mint 300-tól a Pénzügyminisztérium. A számvevőszék közös megegyezéssel történő szerződésbontást ajánl száz munkatársának és több ütemben tett az érintetteknek elhelyezkedési ajánlatot. Az ÁSZ sajtóosztálya azt közölte, hogy a lépéssel a szervezet hatékonyságát akarják növelni. Az állami számvevőszék egyben visszautasította a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének nyílt levelét, amelyben az érdekvédők durva támadásnak minősítették az ÁSZ eljárását..

A Kúria és a közigazgatási bíróságok azonos szinten álló szervezetek lesznek más-más hatáskörrel - közölte InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke. Darák Péter hangsúlyozta: a tervek szerint 2020-tól működő közigazgatási bíróságok hatáskörébe tartoznak majd a többi között a közszolgálati jogviszonyokkal összefüggő jogviták és a társadalombiztosítási perek. Szólt arról is, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem várható jelentős fordulat a devizahiteles perek ügyében. Darák Péter azt mondta: a konzultatív testület megvizsgálja majd a perek egy részét, különös tekintettel az árfolyam-kockázatokkal összefüggő tisztességes, vagy tisztességtelen tájékoztatásra. Úgy vélte: a pereket akkor lehet lezárni, ha a bankok és az ügyfelek is belátják: egy kölcsönösen előnyös megállapodás hasznosabb lehet, mint egy bírósági eljárás.

A forgalmi érték negyedéért-ötödéért vehetik meg a honvédségi lakásokat az arra jogosultak. Ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat. Eszerint a honvédelmi miniszternek úgy kell módosítania a jelenlegi szabályozást, hogy a lakások vételára a honvédségi bérlők esetében a becsült forgalmi érték 25 százaléka, egyösszegű megfizetés esetén 20 százaléka legyen. Továbbá az egy összegben megvásárolt lakásra 5 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyezzenek be.

Változatlanul 0,9 százalékon hagyta az alapkamatot a monetáris tanács. A testület a kamatfolyosón sem módosított. Ez megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta áll 0,9 százalékon. A testület azt is közölte: felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése a tartós inflációs folyamatok függvénye.

10 milliárd forintot ad a kormány az autóbusszal végzett helyközi személyszállítási közszolgáltatások finanszírozására. A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent határozat szerint január 31-ig 4 miniszternek javaslatot kell készítenie az ágazat finanszírozási modelljére és módjára, amelyről a kormány dönt majd. A feladatot a pénzügyminiszter, a belügyminiszter, az innovációért felelős miniszter, valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kapta.

Döntött Szávay István és Staudt Gábor parlamenti mandátumának sorsáról a Jobbik elnöksége. Mindként politikus lemondott a mandátumáról: Szávay István egy videóriportban elhangzott antiszemita kijelentése miatt, helyét és szakpolitikai feladatát Bencsik János, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének alelnöke veszi át. Staudt Gábor magánéleti okok miatt távozik, helyére Csányi Tamás, a párt Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. számú választókerületének korábbi képviselőjelöltje kerül.

Elsőként Lovász László, az MTA elnöke kapta meg az európai tudományos akadémiák új díját. Az Academia Europaea barcelonai tudásközpontja által alapított elismerést olyan kiváló kutatóknak adományozzák a jövőben, akik kimagasló eredményeikkel hozzájárulnak az emberiség tudásának gazdagításához és a társadalmi fejlődéshez.

Partneri egyenjogúságról beszélt az Európai Unió és Afrika között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a bécsi EU-Afrika Fórumon. A vendéglátó osztrák kancellár, Sebastian Kurz, a jelenleginél jóval több európai befektetést szorgalmazott Afrikában. A magyar kormányfő szerint jó esély van a magyar stratégiai irányvonal megerősítésére. Orbán Viktor szavai szerint ennek lényege, hogy a segítséget kell Afrikába vinni, nem pedig a bajt behozni Európába.

Lemondott Charles Michel belga kormányfő a parlament előtt mondott beszédében. A politikus kormánya kisebbségbe szorult amiatt, hogy az Új Flamand Szövetség nevű flamand nacionalista párt kilépett a koalícióból az ENSZ migrációs csomagja feletti vita miatt. A Le Soir értesülései szerint az uralkodó a döntés előtt egyeztetni fog a pártokkal.

Nem jutott be Nemes Jeles László Napszállta című filmje az Oscar-díjra jelöltek szűkített listájára. Tóth Barnabás Susotázs című rövidfilmje azonban bekerült az esélyesek közé. A Napszállta az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyzett, a kilences listára végül egy kolumbiai, egy dán, egy német, egy japán, egy kazah, egy libanoni, egy mexikói, egy dél-koreai és egy lengyel alkotás került be.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×