eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Városliget Zrt. által 2017. december 8-án közreadott képen a Városliget melletti Ötvenhatosok terén felépülő Néprajzi Múzeum látványterve. A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes magyar Napur Architect építésziroda által tervezett új múzeumépület építése a jelenleg parkolónak használt téren még az idén megkezdődik, a Liget Budapest projekt keretében.
Nyitókép: MTI/Városliget Zrt.

Szép lassan teljesen kiürül a Néprajzi Múzeum Kossuth téri épülete

A műtárgyak többségét már átszállították a Szabolcs utcai raktárbázisba – közölte az intézmény főigazgatója. Kemecsi Lajos az InfoRádió kérdésére elmondta azt is, várhatóan jövő márciusra készül el, és nyílik meg a múzeum új, városligeti épülete.

A Néprajzi Múzeum 220 ezernél is több műtárgyból álló gyűjteményéből már több mint százezer darab elhagyta az intézmény Kossuth Lajos téri épületét, megközelítőleg 20 ezer darab pedig már becsomagolásra került. Kiköltöztették már a teljes archívumot, amely több millió oldalnyi dokumentációt, százezernyi fotót, rendkívül érzékeny üvegnegatívokat, valamint Vikár Béla és Bartok Béla által a legkorábban gyűjtött, viaszhengeres mód hangrögzített anyagokat jelenti is jelenti. Ahogyan szintén átszállításra került a teljes szakkönyvtár, amely Európa legnagyobb vonatkozó néprajzi antropológiai könyvtára – sorolta Kemecsi Lajos.

A főigazgató az InfoRádió érdeklődésére arra is kitért, hogy miután egy költözés nem kifejezetten látogatóbarát szakmai esemény, így a Néprajzi Múzeum gyűjteményének átmeneti szálláshelyéül szolgáló Szabolcs utcai raktárbázisa, ha nem lenne járvány, momentán akkor sem lenne látogatható. Nincs is olyan projekt vagy program tervbe véve jelenleg ott, ami a látogatónak szólna.

Ugyanakkor, ha végleg befejeződik a költözés, és persze a világjárvány is megszűnik fenyegetőnek lenni, lehetőség nyílhat a raktárbázison megismer akár a restaurálók munkáját, akár bizonyos látványtári elemeit a gyűjteménynek.

A fő attrakciókra természetesen a múzeum leendő főépületében, a Városliget szélén megvalósuló nagyépületben lesznek elérhetők, a tervek szerint 2022 márciusától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×