eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Érdeklődők nézik a Seuso-kincs néven ismert, késő római ezüstkészletet az Országházban 2017. július 15-én. A Seuso-kincs újabb hét darabjának visszaszerzésével a teljes ismert leletegyüttes hazatért, amelyet augusztus végéig a Parlamentben mutatnak be a nagyközönségnek.
Nyitókép: Kovács Attila

Önálló honlapot kapott a Seuso-kincs

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum által közösen létrehozott weboldal célja a közösen koordinált kutatási program széles körű, tudományos ismeretterjesztő bemutatása.

A weboldal létrehozói szeretnék bevezetik a felhasználókat a Seuso-kincs ezüstedényeinek világába és tartalmával tudományosan megalapozott, hiteles válaszokat adnak a kincslelettel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre - közölte a Nemzeti Múzeum.

A honlap látogatói megtudhatják például, hogy mit neveznek Seuso-kincsnek, miért mondható róla, hogy anyagi és művészi értékét tekintve a legjelentősebb késő római ezüst kincsleletek egyike vagy hogy eredetileg mekkora lehetett az elrejtett kincs és vajon milyen tárgyak tartozhattak még hozzá.

A felhasználó tájékozódhat a Seuso-kincshez korban és összetételben hasonló kincsleletekről is, például a mildenhalli, a kaiseraugsti vagy a közelmúltban előkerült vinkovci leletről.

Nagy érdeklődésre tarthat számot a kincs krimibe illő és emberi sorstragédiákkal kísért modern kori története,

hiszen elrejtésének és megtalálásának körülményei és a hozzá kapcsolódó, megoldatlan bűntények sorozata pedig máig izgalomban tartja a közönséget - emlékeztet a közlemény.

A weboldal célja továbbá, hogy tájékoztassa a közönséget a Seuso-kincs tudományos feldolgozására 2014-ben létrehozott kutatási projektről és eredményeiről, miközben felhívja a figyelmet a kincs kutatásával kapcsolatos aktualitásokra, eseményekre.

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézete tudományos együttműködésének keretében a Seuso-kincs első felének hazakerülése óta zajlik a tudományos kutatómunka, amely magában foglalja a tárgyak dokumentálását, a készítési helyük kutatását, más késő császárkori ezüstedényekkel való összehasonlító elemzésüket, a rajtuk lévő ábrázolások, díszítések elemzését és értelmezését, valamint korabeli történeti és társadalmi kontextusuk vizsgálatát.

A kincs társadalmi és régészeti közegének feltárásához járulnak hozzá a kutatási program keretében végzett régészeti feltárások, terepbejárások. Kiemelt szerepe van a Seuso-tárgyak archeometriai kutatásának, amely az anyaguk és a feltételezett lelőhelyük természettudományos módszerekkel való vizsgálata mellett hozzájárulhat a készítési helyük és a régészeti kontextusuk meghatározásához is. Mindezen túl a kutatási program foglalkozik a kincs modern kori történetének feldolgozásával és a Seuso-archívum kialakításával is.

A weboldal a szöveges és a képi tartalom mellett játékos, könnyen érthető infografikákkal segíti az információszerzést azok számára is, akik az olvasással szemben a vizuális tájékozódást részesítik előnyben.

A felhasználókat egy idővonal kalauzolja a Római Birodalom és a pannoniai tartományok világába, a Seuso-kincs egykori kulturális közegébe. A történeti eseményeket, kiemelkedő művészeti alkotásokat és írott forrásokat egyaránt bemutató kronológia elsősorban a Seuso-kincs korszakának főbb közigazgatási, társadalmi és művészeti változásaira világít rá, segítve ezzel a kincs késő császárkori összefüggéseinek megértését.

A magyar és angol nyelvű weboldal további célja, hogy a látogatókat a leletegyüttes személyes megtekintésére sarkallja a Nemzeti Múzeum A Seuso-kincs - Pannonia fénye című állandó kiállításán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×