eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Életének 84. évében meghalt Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze 2020. február 24-én. A felvétel 2017. november 15-én készült budai otthonában.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szívszorító vallomás Csukás Istvánról

A Süsü folytatását még befejezte, de az új bábfilmsorozatot már nem láthatja Csukás István.

Hétfőn érkezett a hír, hogy elhunyt Csukás István író, költő, Kossuth- és Prima Primissima-díjas Nemzet Művésze. Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom, Sebaj Tóbiás és A nagy ho-ho-horgász atyja a Blikk értesülése szerint kórházban hunyt el, és halála előtt másfél hétig nem volt eszméleténél.

– Vizesedni kezdett a tüdeje, ezért került kórházba, de nagyon hitt benne, hogy felépül. Bízott az orvosokban. Most is hallom, ahogy mondta: "Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni" – mondta Húros Annamária díszlettervező, akivel Csukás a Keménykalap és krumpliorr színpadi változatát tervezte a Szolnoki Szigligeti Színházba. Hozzátette: később Csukás veséje leállt, ezért elvesztette az eszméletét, és a haláláig nem tért magához.

Barátai és ismerősei mindent megtettek, hogy a három éve gyermektelenül megözvegyült író visszanyerje az életkedvét, és a színházi bemutatók is hozzájárultak ahhoz, hogy ez sikerült. Felvillanyozta, hogy a köztévé tizenhárom Süsü-folytatást rendelt tőle. Úgy tervezte, végig ott lesz a Süsüke világot lát című bábfilmsorozat hangfelvételeinél, de erre már nem kerülhet sor.

82. születésnapja alkalmából az InfoRádió interjút készített Csukás Istvánnal. Ekkor arról beszélt, Petőfi Sándort tekintette egyik példaképének, amikor igyekezett a verseket lerángatni az égből, mivel azt mondja: bár magasztos dologról van szó, a hétköznapi témák és forma csak jót tesz neki. Petőfit hétköznapisága miatt tiszteli és csodálja, és saját költészetében pont ezt a hétköznapiságot próbálta megkeresni, vagy megverselni.

2017-ben kapta meg a Nemzet Művésze díjat, ekkor arról beszélt az InfoRádióban, hogy mindig a nemzet művészének érezte magát, nem is akart soha más lenni. Nagy szerencsének és ajándéknak tartja, hogy betévedt a magyar gyerekirodalom csodálatos birodalmába.

„Ez a világ legcsodálatosabb irodalma, ahova minden létező nagy magyar író és költő írt, ami azt is jelenti, hogy magas a mérce, de jó ehhez igazodni.”

Csukás István legutoljára az új Süsü-sorozaton dolgozott, amelynek főszereplője nem az öreg sárkány, hanem gyermeke, Süsüke. A részletekről beszélt az InfoRádióban is.

2016-ban pedig az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége - ezt a beszélgetést alább megnézhetik.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×