INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

csukás istván

elhunyt

kultúra

Életének 84. évében meghalt Csukás István Kossuth-díjas költő, író, a nemzet művésze 2020. február 24-én. A felvétel 2017. november 15-én készült budai otthonában.

Szívszorító vallomás Csukás Istvánról

Infostart

A Süsü folytatását még befejezte, de az új bábfilmsorozatot már nem láthatja Csukás István.

Hétfőn érkezett a hír, hogy elhunyt Csukás István író, költő, Kossuth- és Prima Primissima-díjas Nemzet Művésze. Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom, Sebaj Tóbiás és A nagy ho-ho-horgász atyja a Blikk értesülése szerint kórházban hunyt el, és halála előtt másfél hétig nem volt eszméleténél.

– Vizesedni kezdett a tüdeje, ezért került kórházba, de nagyon hitt benne, hogy felépül. Bízott az orvosokban. Most is hallom, ahogy mondta: "Igyekezni kéne ezzel a kórházzal, mert újabb meséket szeretnék írni" – mondta Húros Annamária díszlettervező, akivel Csukás a Keménykalap és krumpliorr színpadi változatát tervezte a Szolnoki Szigligeti Színházba. Hozzátette: később Csukás veséje leállt, ezért elvesztette az eszméletét, és a haláláig nem tért magához.

Barátai és ismerősei mindent megtettek, hogy a három éve gyermektelenül megözvegyült író visszanyerje az életkedvét, és a színházi bemutatók is hozzájárultak ahhoz, hogy ez sikerült. Felvillanyozta, hogy a köztévé tizenhárom Süsü-folytatást rendelt tőle. Úgy tervezte, végig ott lesz a Süsüke világot lát című bábfilmsorozat hangfelvételeinél, de erre már nem kerülhet sor.

82. születésnapja alkalmából az InfoRádió interjút készített Csukás Istvánnal. Ekkor arról beszélt, Petőfi Sándort tekintette egyik példaképének, amikor igyekezett a verseket lerángatni az égből, mivel azt mondja: bár magasztos dologról van szó, a hétköznapi témák és forma csak jót tesz neki. Petőfit hétköznapisága miatt tiszteli és csodálja, és saját költészetében pont ezt a hétköznapiságot próbálta megkeresni, vagy megverselni.

2017-ben kapta meg a Nemzet Művésze díjat, ekkor arról beszélt az InfoRádióban, hogy mindig a nemzet művészének érezte magát, nem is akart soha más lenni. Nagy szerencsének és ajándéknak tartja, hogy betévedt a magyar gyerekirodalom csodálatos birodalmába.

„Ez a világ legcsodálatosabb irodalma, ahova minden létező nagy magyar író és költő írt, ami azt is jelenti, hogy magas a mérce, de jó ehhez igazodni.”

Csukás István legutoljára az új Süsü-sorozaton dolgozott, amelynek főszereplője nem az öreg sárkány, hanem gyermeke, Süsüke. A részletekről beszélt az InfoRádióban is.

2016-ban pedig az InfoRádió Aréna című műsorának volt a vendége - ezt a beszélgetést alább megnézhetik.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018