eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Csiszár Imre rendező Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámájának próbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. február 13-án. A darabot február 16-án mutatják be.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Csiszár Imre: sosem szabad az írói szándékkal szembemenni

Egy rendezőnek örökre gyereknek kell maradnia, hogy ne felejtsen el önfeledten játszani – véli Csiszár Imre. A Kossuth-díjjal kitüntetett rendező most épp Zalaegerszegen próbál egy Shakespeare-darabot.

Major Tamás osztályában végzett a Színművészetin Csiszár Imre friss Kossuth-díjas rendező, aki osztályfőnökétől azt tanulta: a színház játék.

"Rendezőként, színészként, drámaíróként is csak olyan ember kezdjen munkába, aki örökké gyerek tud maradni."

A rendező szerinte mindig tudja, hogy miért vesz elő egy darabot, a végső cél pedig az élvezhetőség, nem szabad a színpadot katedrának, de vásári térnek sem használni, bele kell vonni a játékba a nezőket, így lesz a színpad közös játéktér.

Szerinte nem szabad az írói szándékkal szembemenni, de meg kell próbálni megfejteni azt, ellene dolgozni nem jó, helyette inkább másik darabot kell választani.

Nemrég a Nemzeti Színházban rendezte meg a Morus Tamás életéről szóló Robert Bolt-művet (Egy ember az örökkévalóságnak), amelyből szintén kifejezhető az egyénnek és a hatalomnak a viszonya, a hité és a hitetlenségé, illetve a megalázkodásé és a szólásé, amivel felelősséget vállalunk.

Az aktualizálásnak ugyanakkor van helye, mert

Moliere Úrhatnám polgára a kortársaknak tart tükröt, ami nem történik meg ma, ha az akkori köntösben áll színpadra a darab ma: a darabot ez esetben nem szabad a korában tartani,

mert a néző nem fog szembesülni az üzenettel.

Csiszár Imre Zalaegerszegen rendez Shakespeare-t, egy vásári komédiát (A windsori víg nők).

A Kossuth-díjjal kapcsolatban elmondta, nem az egyes emberek jó és rossz tanácsaira, kritikáira kíváncsi, csakis a közönségére.

"Nem szabad, hogy a ruhatárban érjen véget a darab" - vélekedett a színházi rendező.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×