INFORÁDIÓ 
2020. január 22. szerda
Artúr, Vince

csiszár imre

rendező

színház

kossuth-díj

Csiszár Imre rendező Robert Bolt Egy ember az örökkévalóságnak című drámájának próbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. február 13-án. A darabot február 16-án mutatják be.

Csiszár Imre: sosem szabad az írói szándékkal szembemenni

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

Egy rendezőnek örökre gyereknek kell maradnia, hogy ne felejtsen el önfeledten játszani – véli Csiszár Imre. A Kossuth-díjjal kitüntetett rendező most épp Zalaegerszegen próbál egy Shakespeare-darabot.

Major Tamás osztályában végzett a Színművészetin Csiszár Imre friss Kossuth-díjas rendező, aki osztályfőnökétől azt tanulta: a színház játék.

"Rendezőként, színészként, drámaíróként is csak olyan ember kezdjen munkába, aki örökké gyerek tud maradni."

A rendező szerinte mindig tudja, hogy miért vesz elő egy darabot, a végső cél pedig az élvezhetőség, nem szabad a színpadot katedrának, de vásári térnek sem használni, bele kell vonni a játékba a nezőket, így lesz a színpad közös játéktér.

Szerinte nem szabad az írói szándékkal szembemenni, de meg kell próbálni megfejteni azt, ellene dolgozni nem jó, helyette inkább másik darabot kell választani.

Nemrég a Nemzeti Színházban rendezte meg a Morus Tamás életéről szóló Robert Bolt-művet (Egy ember az örökkévalóságnak), amelyből szintén kifejezhető az egyénnek és a hatalomnak a viszonya, a hité és a hitetlenségé, illetve a megalázkodásé és a szólásé, amivel felelősséget vállalunk.

Az aktualizálásnak ugyanakkor van helye, mert

Moliere Úrhatnám polgára a kortársaknak tart tükröt, ami nem történik meg ma, ha az akkori köntösben áll színpadra a darab ma: a darabot ez esetben nem szabad a korában tartani,

mert a néző nem fog szembesülni az üzenettel.

Csiszár Imre Zalaegerszegen rendez Shakespeare-t, egy vásári komédiát (A windsori víg nők).

A Kossuth-díjjal kapcsolatban elmondta, nem az egyes emberek jó és rossz tanácsaira, kritikáira kíváncsi, csakis a közönségére.

"Nem szabad, hogy a ruhatárban érjen véget a darab" - vélekedett a színházi rendező.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Csiszár Imre Kossuth-díjas színházi rendező
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018