INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

eperjes károly

aréna

korszellem

színész

színház

Eperjes Károly színművész Mága Zoltán hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának díszelőadásán a budapesti Szent István-bazilika előtt 2018. augusztus 21-én.

Eperjes Károly: erős, katartikus, jó előadások kellenek

A szívre nevelni kell, az agyra okítani, a kettő együtt a tanítás - fogalmazott Eperjes Károly az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kossuth-díjas színművész elmondta, szervezik, hogy a pápalátogatás és a búcsú közötti időszakban mutassák be Csíksomlyón a Pesti Magyar Színház előadásában a Legyetek jók, ha tudtok című színdarabot.

Eperjes Károly beszélt a kaposvári egyetemen végzett tanári munkájáról is. Mint mondta, vannak szakmai fogások, amiket meg lehet és meg is kell tanítani a színinövendékeknek.

"Amikor minket fölvettek a Színművészeti Főiskolára, volt egy fantasztikus tantestületünk. Hegedűs Géza tanár úrtól például megtanultuk, hogy

hivatását teljesítő mesterszakember csak az lehet, aki két könyvet elolvas: az egyik a Biblia, a másik Arisztotelésztől a Poetica. A szívre nevelni kell, az agyra okítani. A kettő együtt a tanítás.

Morál és bölcselet, fides et ratio" - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Eperjes Károly.

Mint mondta, ha ez szétszakad, akkor

"az agyasok hülyítik a hiszékenyeket vagy a hiszékenyek barmolják az agyasokat".

A Kossuth-díjas színművész szerint "nem mindegy, hogy a halál civilizációját vagy az élet kultúráját követjük", ebből jöhet ki ugyanis

a nagy klasszikusok "átaberrálása" - Eperjes Károly úgy érzi, napjainkban az a korszellem.

A művész hangsúlyozta, nincs ellenére a modern értelmezés, de szerinte nem lehet szembemenni az egyetemes irodalom evidenciáival.

Mint kiderült, Csíksomlyón is bemutathatják a Legyetek jók, ha tudtok című színdarabot, amelyet a Pesti Magyar Színházban játszanak. A Fülöp atyát alakító Eperjes Károly elmondta: szervezik az előadást, még nem biztos, hogy meglesz az anyagi háttér, ugyanakkor azt szeretnék, ha sikerülne a pápalátogatás és a búcsú közötti időszakban Csíkba vinni a darabot.

Az azonos című, 1983-as film alapján Vajda Katalin írta meg a zenés játékot, amelyről a Kossuth-díjas színész azt mondta, amikor először látta, érezte, hogy

jobb mint a film, olyan dramaturgiai ereje van.

Eperjes Károly a Pesti Magyar Színházban látható előadással kapcsolatban elmondta, korábban, vidéken már játszották a darabot, de ő fontosnak tartotta, hogy azt a budapesti családok, a fővárosi fiatalok is megnézzék.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Eperjes Károly a művészet oktatásáról
 
Eperjes Károly a jó és a rossz megkülönböztethetőségéről
 
Eperjes Károly a Legyetek jók, ha tudtok című előadásról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018