eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Eperjes Károly színművész Mága Zoltán hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozatának díszelőadásán a budapesti Szent István-bazilika előtt 2018. augusztus 21-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Eperjes Károly: erős, katartikus, jó előadások kellenek

A szívre nevelni kell, az agyra okítani, a kettő együtt a tanítás - fogalmazott Eperjes Károly az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kossuth-díjas színművész elmondta, szervezik, hogy a pápalátogatás és a búcsú közötti időszakban mutassák be Csíksomlyón a Pesti Magyar Színház előadásában a Legyetek jók, ha tudtok című színdarabot.

Eperjes Károly beszélt a kaposvári egyetemen végzett tanári munkájáról is. Mint mondta, vannak szakmai fogások, amiket meg lehet és meg is kell tanítani a színinövendékeknek.

"Amikor minket fölvettek a Színművészeti Főiskolára, volt egy fantasztikus tantestületünk. Hegedűs Géza tanár úrtól például megtanultuk, hogy

hivatását teljesítő mesterszakember csak az lehet, aki két könyvet elolvas: az egyik a Biblia, a másik Arisztotelésztől a Poetica. A szívre nevelni kell, az agyra okítani. A kettő együtt a tanítás.

Morál és bölcselet, fides et ratio" - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Eperjes Károly.

Mint mondta, ha ez szétszakad, akkor

"az agyasok hülyítik a hiszékenyeket vagy a hiszékenyek barmolják az agyasokat".

A Kossuth-díjas színművész szerint "nem mindegy, hogy a halál civilizációját vagy az élet kultúráját követjük", ebből jöhet ki ugyanis

a nagy klasszikusok "átaberrálása" - Eperjes Károly úgy érzi, napjainkban az a korszellem.

A művész hangsúlyozta, nincs ellenére a modern értelmezés, de szerinte nem lehet szembemenni az egyetemes irodalom evidenciáival.

Mint kiderült, Csíksomlyón is bemutathatják a Legyetek jók, ha tudtok című színdarabot, amelyet a Pesti Magyar Színházban játszanak. A Fülöp atyát alakító Eperjes Károly elmondta: szervezik az előadást, még nem biztos, hogy meglesz az anyagi háttér, ugyanakkor azt szeretnék, ha sikerülne a pápalátogatás és a búcsú közötti időszakban Csíkba vinni a darabot.

Az azonos című, 1983-as film alapján Vajda Katalin írta meg a zenés játékot, amelyről a Kossuth-díjas színész azt mondta, amikor először látta, érezte, hogy

jobb mint a film, olyan dramaturgiai ereje van.

Eperjes Károly a Pesti Magyar Színházban látható előadással kapcsolatban elmondta, korábban, vidéken már játszották a darabot, de ő fontosnak tartotta, hogy azt a budapesti családok, a fővárosi fiatalok is megnézzék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×