eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A világháború borzalmai is ihlették Lator László költészetét

"Az egyetlen lehetőség" című verseskötetéért Lator László költő kapta a Rotary Irodalmi Díjat. A Rotary Tabán klub által alapított, és idén először odaítélt díjat október 9-én osztották ki a New York Palotában.

Lator László az Európa Könyvkiadó felkérésére állította össze "Az egyetlen lehetőség" című verseskötetét 2007-ben, amelybe a szerző pályafutásának olyan verseit válogatta össze, melyeket időtállónak tartott, és még mindig kötődik hozzájuk. A verseket a költő az élet főbb állomásai szerint csoportosította, kirajzolódnak benne a főbb állomások; a születés, a gyerekkor, a szerelem és a halál, ugyanakkor műveinek időrendjét is igyekezett megtartani.

Lator László 1927-ben született a kárpátaljai Tiszasásváron, az akkori Csehszlovákia területén. A II. világháborúban először amerikai, majd szovjet hadifogságba esett, a breszt-litovszki - eredetileg szovjet civileknek fenntartott - átnevelő táborból sikerült megszöknie, és előbb Kárpátaljára, majd a szovjet-magyar határon átszökve Magyarországra menekülnie. A háború és a szökés képei hosszú éveken át kísértették a költőt, és az átélt borzalmak eleven emlékei verseinek, írásainak is visszatérő témái.

Lator László az InfoRádiónak elmondta, jelenleg két prózai művön is dolgozik, egyik egy memoár a másik egy esszékötet lesz, utóbbit a folyóiratokban és lapokban megjelent esszéiből válogatja össze, és egészíti ki új írásokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×