eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Leonardo, a géniusz az Országos Széchényi Könyvtárban

Leonardo da Vinci kéziratainak és rajzainak több kötetes fakszimile kiadásába enged betekintést az Országos Széchényi Könyvtár ma nyíló, új kiállítása, a Jelről jelre - Leonardo, a géniusz című tárlat.

A Giunti Könyvkiadót több mint negyven évvel ezelőtt kérte fel az olasz kormány a világban szétszóródott eredeti Leonardo-dokumentumok összegyűjtésére és egy rendkívüli fakszimile kiadás létrehozására - mondta a cég munkatársa.

A kiadónál a legfejlettebb technikát alkalmazták: a korhű papírra, korhű tintával nyomott jegyzetek ugyanolyan állapotban vannak, mint az eredeti kéziratokkal teli füzetek, még a sérülések is ott vannak rajtuk - tette hozzá Kovács Tímea.

Az Országos Széchényi Könyvtár kiállításán Leonardo da Vinci kéziratainak és rajzainak e módon készült újranyomását tekinthetik meg az érdeklődők - fűzte hozzá a Giunti Könyvkiadó munkatársa.

Leonardótól körülbelül 800 lapnyi jegyzete maradt ránk, ez 16 ezer oldalnyi vázlatnak, azaz 80 darab 200 oldalas könyvnek felel meg. A művésznél mindig ott voltak jegyzetfüzetei, ebbe írta fel elmélkedéseit, megfigyeléseit, gyakran gazdagon illusztrálva - mondta Kovács Tímea.

A kiállításon hat kódexet, illetve jegyzetgyűjteményt és három rajzos sorozatot tekinthetnek meg az látogatók - jegyezte meg a Giunti Könyvkiadó munkatársa.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×