eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Most már biztos: Janus Pannonius csontvázát találták meg

Bizonyossá vált, hogy 1991-ben Janus Pannonius csontvázát találták meg a pécsi székesegyház altemplomában. Az InfoRádiónak nyilatkozó régész szerint, ha a csontváz nem a 15. századi püspök-költőé, akkor egy 100 százalékos hasonmásáé.

Több tényt is felsorolt az InfoRádiónak Kárpáti Gábor régész, amelyek azt bizonyítják, hogy az első magyar költőnek tartott Janus Pannonius csontvázára bukkantak a pécsi székesegyházban. Az állítást bizonyítja, hogy a főoltár alatti területen helyezték el a holttestet, márpedig oda elsősorban az egyházmegye elöljáróit temették el.

A koporsómaradványoknál talált kátrány is bizonyíték, hiszen Janus Pannoniust 8 évvel halála után helyezték el végső nyughelyére - addig pedig kátrányos koporsóban tartották.

Az antropológusok és régészek a költő bal keze alatt egy 1465-ből származó pápai bullát is találtak. Az okirat a humanista költő kilétének igazolására szolgált, amikor halála után 7 évvel Mátyás király Pécsre érkezett, és elrendelte Pannonius méltó temetését.

A régész elmondta: már megtörténtek az antropológiai vizsgálatok, amelyek alapján bizonyos, hogy a humanista költő fekszik a sírban. Ha nem ő Janus Pannonius, akkor egy 100 százalékos hasonmásáról van szó - véli Kárpáti Gábor.

A csontvázat visszatemetik eredeti sírhelyére, és a 16. században közölt és lerajzolt síremléket is újrafaragják. A síremléket a templomban helyezik el, ahol a költő által kijelölt sírvers olvasható latinul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×