eur:
389.12
usd:
361.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Az ősanya, aki mindent túlél" - képgaléria

A napokban mutatták be a Vígszínházban Gabriel García Marquez: Száz év magány című regényének színpadi változatát. Schwajda György dramaturg munkája alapján Forgács Péter állította színpadra a művet, melynek két főszerepét Hegedűs D. Géza és Börcsök Enikő alakítja. Ursula megformálója az egyik előadás előtt nyilatkozott az InfoRádiónak.

Börcsök Enikő szerint a darab nem akarja visszaadni a regényt, mivel ez a Marquez-mű terjedelme miatt nem is lehetséges, inkább a világát, a vadságát, a misztikusságát, az életigenlését próbálják visszaidézni a színpadon.

A színművésznő kiemelte, hogy a darab elbeszélő jellegű, kevés benne a drámai helyzet. "Inkább egy elbeszélő történetet játszunk rengeteg narrációval, amit képekben és jelenetekben megpróbálunk képileg is láttatni" - nyilatkozta Börcsök Enikő.

A darabról elmondta, hogy folyamatosan párhuzamosan zajlanak az események, minden karakterrel történik valami ugyanabban az időben.

Börcsök Enikő szerint Ursula "az ősanya, aki mindent túlél, és akiből tulajdonképpen mindenki lesz, ez az egész família".

Nagyobb élmény annak, aki nem olvasta

Ursula megformálója úgy vélekedett, annak jelenthet nagyobb

<

A rendező és a színészek mesélnek (fotó: InfoRádió - Domanits András) (képgaléria)

élményt az előadás, aki nem olvasta az eredeti regényt, mivel szabadabban tud figyelni, és nincsenek elvárásai. "Úgy vettem eddig észre, hogy nagyon szeretik a nézők az előadást, örülnek, és olyan odaadással hallgatják, hogy öröm játszani" - nyilatkozta a színművész.

A rendkívül összetett mű és színpadi feldolgozása egy család történetét meséli el, olyan stílusban mintha nem egy távoli, egzotikus világról beszélne, hanem egy sokkal ismerősebb, a saját kultúránkhoz nagyon is hasonlóról.

Gábriel García Marquez 1967-es regénye új stílust teremtett az irodalomtörténetben: a mágikus realizmust. A mű generációk meghatározó olvasmányává vált, míg a szerzőnek világhírt és irodalmi Nobel-díjat hozott.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×