eur:
389.31
usd:
362.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Ma nem röhög Mardel, meghalt a gazdi

Meghalt Iwao Takamoto amerikai rajzoló, aki több rajzfilmhős mellett megalkotta Scooby Doo-t és Mardelt, a két híres rajzfilmkutyát. A művész 81 éves volt.

Hat évtizedes pályafutása alatt részt vett számos film, köztük a Pán Péter, a 101 kiskutya és a Hamupipőke elkészítésében.

Iwao Takamoto a Warner Bros. Animation alelnöke volt, amikor szívelégtelenségben elhunyt.

A rajzoló korábban elmesélte: egyik leghíresebb figurája, Scooby Doo, a kutya azután készült, hogy találkozott valakivel, aki dán dogokkal foglalkozott.

A tenyésztő képeket mutatott állatairól és beszélt azokról a jellemzőkről - egyenes hát és láb, kicsi áll -, amelyek igazán fontosak a fajtánál.

Elhatároztam, hogy pont fordítva csinálom meg: púpos hát, görbe lábak, vaskos áll. És még a szín sem stimmelt - mesélte a rajzoló.

A kutya nevét a Strangers int he night című Frank Sinatra számból kapta, amelyben a dal végén elhangzik a "dubi-dú" hangsor.

Közös szálak

Iwao Takamoto alig egy hónappal azután halt meg, hogy elhunyt Joseph Barbera amerikai rajzfilmszakember.

Barbera társalapítója volt William Hannával együtt a Hanna Barbera Studios nevű műhelynek.

Olyan halhatatlan rajzfilmfigurák születtek kezeik között, mint Foxi Maxi, Maci Laci, valamint Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki. William Hanna 2001-ben hunyt el.

Abban az időben, amikor Iwao Takamoto a Hanna-Barbera súdiónak dolgozott, a Frédi és Béni, valamint a Jetsons figuráin dolgozott.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×